JÁSZKUNSÁG

2019.02.06. 19:49

Kilenc európai szintű közúti ellenőrzés várható idén megyénkben

Ebben az évben is számíthatnak az autósok európai szintű közúti ellenőrzésekre. A TISPOL összesen kilenc nemzetközi átfogó akciót tervez a következő hónapokban. Nem árt tehát megyénk útjain is szabályosan közlekedni!

Czakó Nóra

Az előttünk álló hónapokban is gyakoriak lesznek az ellenőrzések a Jászkunság útjain.

Fotó: Csabai István

A magyar rendőrség – egyetértve a TISPOL célkitűzésivel – tizenöt évvel ezelőtt csatlakozott a szervezethez, majd egy évvel később vett részt először az általuk szervezett ellenőrzésekben. Ennek köszönhetően az elmúlt években már több alkalommal is találkozhattak a közlekedők a TISPOL, az európai ­közlekedésrendészeti szervek hálózata által meghirdetett akciókkal.

Ezek célja, hogy tevékenységével járuljon hozzá kontinensünkön a közúti balesetben meghalt, vagy súlyosan sérült személyek számának csökkenté­séhez.

A TISPOL huszonnyolc ország több mint kétszáz rendőri szervezetét foglalja magában. Legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez, amelyek Európa jelentős részére kiterjednek.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az akciókra, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeiknek és sajátosságaiknak megfelelően milyen időtartamban szervezik meg a sajátjukat. A magyar rendőrség a nemzetközi akciókat jellemzően a közlekedési hatóság munkatársaival együttműködve hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén.

Az idei esztendőre vonatkozó terv alapján összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható. Ezek az akciók alapvetően az olyan járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik az utakon.

A tagállamok rendőri képviselői által elfogadott ellenőrzési terv alapján idén az európai rendőrök egy alkalommal ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, két alkalommal a sebességhatárok megtartását, hasonló időtartamban lépnek fel az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben.

A tehergépkocsiknak és autóbuszoknak idén is nagyobb szerep jut: háromszor válnak az akció célpontjává.

A tavalyi bevezetést követően idén második alkalommal hirdették meg azt a közúti ellenőrző kampányt, amely a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul. Erre azért volt szükség, mert egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére vezethető vissza.

Az előttünk álló hónapokban is gyakoriak lesznek az ellenőrzések a Jászkunság útjain.
Fotó: Csabai István

Ezeket a jogsértéseket a közutak „csendes gyilkosainak” is nevezik. Ebbe a körbe nemcsak a mobiltelefon járművezetés közbeni jogellenes használata tartozik, hanem a GPS, vagy a hifikészülék kezelése, a légkondicionáló beállítása, illetve más hasonló tevékenység.

Tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megye valamennyi alkalommal részt vett az akcióban.

Augusztusban például, amikor a sebesség ellenőrzése szerepelt a középpontban, százhatvanhat gyorshajtót regisztráltak megyénkben, ebből százhuszonkilenc sofőrrel szemben szabtak ki helyszíni vagy közigazgatási bírságot, valamint harminchét esetben szabálysértési, illetve közigazgatási eljárást indítottak.

Júniusban pedig, amikor az ittas vagy bódult állapotban közlekedők forgalomból való kiszűrése volt a cél, nyolcezer-kétszáztizenegy sofőrt ellenőriztek, és közülük huszonhárom járművezetőnél lett pozitív a légalkoholmérés eredménye.

A TISPOL közúti ellenőrzés 2019-ben tervezett időpontjai

Február 18–24.: „Truck & Bus” – tehergépjármű- és autóbusz-ellenőrzés

Március 11–17.: „Seatbelt” – biztonságiöv-ellenőrzés

Április 1–7.: „Speed” – sebesség-ellenőrzés

Június 3–9.: „Alcohol & Drugs” – ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Július 22–28.: „Truck & Bus” – tehergépjármű- és autóbusz-­ellenőrzés

Augusztus 12–18.: „Speed” – sebesség-ellenőrzés

Szeptember 20–21.: „Focus on the Road” – ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére

Október 14–20.: „Truck & Bus” – tehergépjármű- és autóbusz-­ellenőrzés

December 9–15.: „Alcohol & Drugs” – ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában