jászkunság

2019.02.07. 13:56

Néhol külföldi dolgozókkal oldják meg a munkaerőhiányt

Statisztikák szerint az év első felében is jelentős munkaerőhiánnyal kell szembenézniük a vállalatoknak. Ez jellemző térségünkben is.

Hartai Gergely

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Valóban jól látszik, hogy beszűkült a munkaerőpiac. Van ugyan még szabad munkaerő, de ez már sokkal nehezebben hozzáférhető… – részletezte a térségbeli állapotokat a megyei iparkamara elnöke.

Dr. Sziráki András hangsúlyozta, kiemelt feladatuknak tartják a szakképzést, melynek erősítése nélkülözhetetlen a megyei gazdaság és a munkaerőpiac élénkítéséhez. Annál is inkább, mert mint mondta, az elmúlt évtizedhez képest a képzésben résztvevők száma több mint ezer fővel csökkent.

– Korábban nagyjából 5800–6000 fő között az érintettek száma, ez mára mintegy 4800 főre apadt. Ez pedig komoly probléma – tette hozzá. Majd arról beszélt, szeretnék elérni, hogy nőjön a mesterségek rangja térségünkben. E téren viszont már pozitív jelenség, hogy az elmúlt négy évben 317 mestert avattak.

Dr. Sziráki András a megyei munkaerőhiányról elmondta, a térségi munkavállalók kiesését több helyen külföldi dolgozókkal töltik fel.

– Több mint kétezer ukrán dolgozik a megyében, s már nem csak a Jászságban. Egyes településeken pedig már a vendégmunkások tartós fogadására is felkészültek, és szálláslehetőségeket alakítottak ki számukra – mondta.

– A munkaerő mennyiségével és minőségével is probléma van… – vette át a szót a Magyar Pékszövetség Szolnok–Hajdú régiójának elnöke. Ilonka Boldizsár kiemelte, a hiányzó munkaerő miatt volt, hogy nem ment zökkenőmentesen a termelés. – A munkaerő minősége szempontjából pedig az jellemző, hogy ma másfél ember munkája kell ahhoz, hogy ugyanazt a munkát elvégezzük, mint korábban – emlékeztetett az elnök.

– A sütőiparban problémát jelent a szakképzetlenség, a bolti kollégák hiánya is. Van, hogy nyugdíjasokat kell alkalmazni e területen. Közülük viszont néhányan nehezen küzdenek meg a korszerű értékesítési feladatokkal. Nemcsak e téren, de a vezetői pozíciókban is szívesen látják a szakképzett kollégákat. Az ágazat általános gondja a pék szakmunkások állandó hiánya.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Vállalkozásoknál is indult képzés

Lits József, a VOSZ megyei elnöke szerint megyénkben leginkább az építőipar, a szolgáltatóágazat és a kereskedelem érzi meg leginkább a munkaerőhiányt. Vagyis ezen ágazatok munkaerőigénye különösen nagy a térségben. Megyei szinten szerencsére vannak hatékony ösztönző programok, melyek azt szolgálják, hogy minél többen kötelezzék el magukat a szakmáknak.

Emellett már néhány kis- és középvállalkozásnál is indítanak 5–10 fős szakmunkásképzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában