SZOLNOK MEGYE

2019.02.11. 12:00

Egyedi gyógyszer-azonosítási rendszer indult a patikákban

Mostantól minden gyógyszert egyedileg azonosítani kell kiadás előtt. A patikusok attól tartanak, ez jelentős mértékben lassítja majd a folyamatot.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Február 9-től indult élesben az egyedi gyógyszer-azonosítási rendszer. Az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is, minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni, amellyel a gyógyszerek származása ellenőrizhető. A cél nyilvánvalóan az, hogy ne kerüljön hamisított készítmény forgalomba.

A csomagoláson elhelyezett egyedi azonosítót a gyógyszergyártók a termék rendeltetési helyére vonatkozó információval együtt kötelesek feltölteni egy központi adattárházba, amelyet később, az azonosítást követően, a készítmény átadásakor a patikusok felfüggesztenek.

Ezzel számos „kiskapu” bezárul. Megszűnik a gyógyszerek cseréjének lehetősége – ami bizony eddig is erősen kifogásolható volt –, s arra sem lehet számítani, hogy majd az ismerős patikus szívességből visszaveszi a korábban kiváltott, ám otthon feleslegessé váló készítményeket.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

– Nem teljesen új számunkra ez a rendszer, hiszen mostanáig is lehetőségünk volt rá, hogy használjuk, bár eddig nem volt kötelező – tudtuk meg Nyitrai Kálmánnétól, az egyik szolnoki gyógyszertár vezetőjétől.

– Ennek ellenére azért számítunk rá, hogy lesznek buktatók, hiszen csak élesben, a gyakorlatban derül ki, mennyivel lassítja le a munkát a plusz ellenőrzés, ha kötelező minden alkalommal elvégezni. Ha egy-két recepttel érkezik valaki, nem hiszem, hogy érezhető lesz, de ha tucatnyival, már biztosan tovább tart a munka.

– Leginkább nagy tételeknél tartok attól, hogy feltorlódik a sor, például, ha idősotthonok lakóinak gyógyszereit vagy házi gondozottak készítményeit váltja ki valaki egyszerre, nagy mennyiségben.

– Korábban ezt megoldottuk úgy, hogy amikor volt egy kis idő rá, összekészítettük a szükséges patikaszereket, mostantól viszont erre már nem lesz lehetőség. Mindezzel együtt is szükségesnek tartom azonban az azonosítási rendszer bevezetését, hiszen sokkal biztonságosabbá, jobban nyomon követhetővé válik a gyógyszer útja.

– Ez az előírás egy újabb adminisztrációs teher számunkra, ami tovább lassítja a munkánkat – mondta el az egyik kunsági kistelepülés fiókpatikájának gyógyszerésze.

– Mifelénk egyébként sem elterjedtek a hamisított készítmények, s ezeket jórészt nem is a patikákban szokták beszerezni az emberek. Az internet világában viszont már mindenhez hozzá lehet jutni. Attól tartok, aki akarja, ezután is megtalálja a megfelelő csatornákat hozzá.

Sikeres volt a teszt

A bevezetés technikailag jól áll, a közforgalmú patikák, az intézeti gyógyszertárak és a nagykereskedők túlnyomó része is sikeresen teljesítette az úgynevezett megfelelőségi tesztet. A rendszert sok helyen már sikeresen tesztelték, ugyanis az már a tavalyi év közepe óta alkalmas az adatok fogadására. Fontos, hogy kisebb-nagyobb változások a későbbiekben is várhatók a rendszerrel kapcsolatban.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában