MÚLTIDÉZŐ

2019.02.06. 13:46

Ön emlékszik a '80-as évek számítógéptípusaira?

Nemrégiben ecseteltem gyerekeim előtt a ZX 80 és a Commodore 64 számítógép hajdani, kalandfilmekbe illő beszerzését! Úgy néztek rám, mint egy most megjelent Mars-lakóra. Nem csoda, hiszen nem emlékezhet mindenki ezekre a számítógéptípusokra, amelyek az 1980-as években valóságos technikai forradalmat csináltak.

Szikszai Mihály főlevéltáros

A Sinclair számítógépek annak idején, harmincöt éve igazi újdonságnak számítottak.

Fotó: Beküldött fotó

Méltán megérdemelnek néhány gondolatot! Már csak azért is érdemes emlékeznünk, mert Sir Sinclair 35 esztendeje, 1984 januárjában kezdte gyártani a Sinclair QL típusú komputerét. Igaz, ez nem lett olyan sikeres, mint elődei, a ZX 80 és a ZX Spectrum, mégis egy új korszakot hoztak a világnak: a személyi számítógépek korát.

Legalább három évtized telt el azóta, hogy az amerikaiak a magyar Neumann János hathatós közreműködésével megalkották a világ első számítógépét, amely azonban még óriási méretekkel rendelkezett. Nos, az 1970-es évek közepén talán 850 számítógép működhetett az országban, azok nagy része a megyeszékhelyeken megszervezett Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Vállalatok kezelésében.

Ezek is jórészt szovjet gyártmányú R 20 vagy R 22 elnevezésű masinák voltak. Olyan monumentális méretűre készítették ezeket, hogy megtöltöttek egy ebédlő nagyságú géptermet.

Természetesen csak szoba­hőmérsékleten működtek, ezért a klímaberendezésnek állandó hőfokot kellett biztosítania. Otthoni számítógépre persze gondolni sem lehetett! Legfeljebb akkor, ha mi csináltuk házilagosan. Párom hosszas unszolására megépítettem egy R 22 számítógép makettjét. Persze, ez nem működő szerkezet volt!

Igazi szenzációnak számított, amikor egy villamosmérnök ismerősünk 1982-ben megmutatta a Sinclair ZX 81-es számítógépét. A kis „kütyüt” természetesen Bécsből hozta be, kalandos körülmények között. Szétszedte a határon kívül, és a vámosoknak azt mondta, elektromos írógéphez való alkatrészek. Akkor még elhitték neki!

Emlékszem, az első kis gép még valami fóliaszerű billentyűzettel működött. Egyszerűen egy televízióhoz, az antennacsatlakozóhoz kapcsoltuk. A háttértár pedig egy magnókészülék volt. Ha lejátszották a magnón, valami madárcsicsergés-szerű hangot adott. Eleinte videójátékhoz használták, de egyre többen gyakorolták rajta otthon a szövegírást és a táblázatkezelést.

Az 1982-ben megjelent ZX Spectrum már tudott színeket is kezelni. Ehhez a géphez adtak egy ékszerdoboz nagyságú fekete háttértárolót, amelyben egy végtelenített magnószalag futott. Akárhogy is nézzük: a ZX 81 és elődje, a ZX 80 igazi informatikai forradalmat indítottak el.

A Sinclair számítógépek annak idején, harmincöt éve igazi újdonságnak számítottak.
Fotó: Beküldött fotó

Most már az átlagpolgár is megvehette a számítógépet és otthon használhatta. Rövid idő múlva megjelent a személyi számítógépek piacán egy újabb legendássá váló kisgép: a Commodore 20. Néhány évre rá, a méltán népszerűvé vált Commodore 64.

Sir Sinclair számítógépei azonban vitathatatlanul úttörő szerepet játszottak a személyi számítógépek elterjedésében.

A történelemformáló kis gépeket az érdeklődők megtekinthetik a Szegeden található Informatikai Történeti Kiállításon.

Sir Clive Sinclair 1940-ben született Londonban. Kezdetben újságíróként dolgozott. 1962-ben alapította az első cégét, a Sinclair Radionicsot. A nagyközönség számára készítettek elektronikai termékeket, de itt is főleg a miniatürizálás specialistájaként tűnt ki.

Több sikeres termék után 1980 februárjában dobták piacra a Sinclair ZX ­80-at, a világ első alig 100 fontért megvásárolható számítógépét. A ZX 81 továbbfejlesztett változat volt, majd 1982-ben megjelent a ZX Spectrum. Az 1984-ben boltokba kerülő Sinclair QL már egy egységben ötvözte az alapgépet és a tárolóegységet. Sikerei elismeréseként 1983 júniusában Sinclairt lovaggá ütötték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában