nagykunság

2019.02.27. 17:13

Pályázati forrásoknak köszönhetően újult meg több intézmény Karcagon

A helyi adóbevételek Karcagon, Berekfürdőn és Kunmadarason az önkormányzati pályázatokhoz önerőt biztosítanak, amiből utakat, járdákat újíthatnak fel, de kulturális tevékenységet és intézményi működést is finanszíroznak belőle – derült ki legfrissebb körképünkből.

Daróczi Erzsébet

Dobos László karcagi polgármester (balról a negyedik) tartott vezetői értekezletet, melyen a költségvetést is megtárgyalták

Fotó: Daróczi Erzsébet

Mennyi pénzből gazdálkodik Karcag, és milyen helyi adók vannak – kérdeztük Dobos László polgármestertől.

– Önkormányzatunk költségvetésének bevételi és kiadási főösszege 7,17 milliárd forint. A városunkban működő vállalkozások iparűzési adót fizetnek. A vállalkozások száma évről évre növekszik, tavaly megközelítőleg ötvennel volt több, mint egy évvel korábban – felelte érdeklődésünkre a városvezető.

– A gépjárműadó-bevétel is folyamatosan nő, az elmúlt évben négyszázzal emelkedett a gépjárművek száma 2017-hez képest. Az idegenforgalmi adóból évek óta közel ötmillió forint folyik be hozzánk.

– Az adók és egyéb bevételek biztosítják a város működéséhez szükséges pénzösszeget, amiből finanszírozzuk intézményeink számára – az állami normatívákon kívül – a működéshez szükséges támogatásokat, elvégezzük a legszükségesebb út- és járdajavításokat.

– Ezek adják a fejlesztési pályázatokhoz szükséges saját erőt, de a városi kulturális programok nagy részét is innen fedezzük – mondta Dobos László, majd hozzátette, pályázati forrásból valósult meg a Déryné Kultúrpalota és a városháza energetikai felújítása, megszépült a főtér, a sétálóutca, új járdák, játszóterek épültek.

A felújítások sorában szerepel az idősek otthona Horváth Ferenc utcai telephelye, a városgondnokság épülete, a Zöldfa úti óvoda épülete.

Elkezdődött az Akácliget fürdővel szembeni területen a Karcag Kincse Gasztro- és Élménypark kivitelezése is. Ide kerül egyéb turisztikai attrakciók mellett a milánói világkiállítás magyar pavilonjának újjáépített változata, a Sámándob.

Berekfürdő

– Az idén elfogadott költségvetés bevételi és kiadási főösszege 713 millió forint, és 22 millió forint a tartalék – tudtuk meg Molnár János polgármestertől.

A községben építményadót, reklámhordozó építményadót, illetve telekadót is beszednek. Utóbbinál bel- és külterületre vonatkozóan más-más az adó mértéke, a magánszemélyek kommunális adója azonban egységesen évi 15 ezer forint.

– A helyi adókból folyamatosan nő a bevételünk: míg 2017-ben 121, addig tavaly több mint 125 millió forintunk származott. Községünk elsősorban a turizmusból él, a fürdő és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások adják helyi adóbevételünk jó részét.

Dobos László karcagi polgármester (balról a negyedik) tartott vezetői értekezletet, melyen a költségvetést is megtárgyalták
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Idegenforgalmi adónk 2017-ben 50, tavaly már 54,4 millió forint volt, és az összes vendégéjszakák száma meghaladta a 147 ezret. A pihenni vágyók mellett vállalkozások is érkeznek hozzánk a javuló gazdasági helyzetnek köszönhetően, ami iparűzésiadó-bevételünkből is meglátszik.

Tavaly 32,3 millió forint érkezett be számlánkra, ami hárommillióval több az előző évinél. A többletbevétel lehetővé teszi a fejlesztéseket idén is.

Kunmadaras

Cikkünk megjelenésekor a településnek még nem volt elfogadott költségvetése. Mint azt dr. Vincze Anita jegyző elárulta, kétféle helyi adót szednek a községben: iparűzési- és gépjárműadót.

– A gépjárművek száma egy év alatt mintegy százzal nőtt, azonban a befolyó adóbevétel 16 millió forint körül stagnál. A helyi iparűzési adó 74 millió forint körül mozog.

– A korábbi 327 adózó tavaly 285 főre csökkent, amihez az is nagyban hozzájárult, hogy a családi gazdaság tagjai a korábbi évektől eltérően, egy személyként összevontan is benyújthatják az adóbevallásukat – tájékoztatott a hivatalvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában