épülettüzek

2019.02.21. 13:44

Több mint öt éve nem kellett tűzoltót hívni a megyei kollégiumokba

A budapesti, Ráday utcai kollégiumban történt, halálos áldozatot is követelő tűzeset sokkolta a közvéleményt. Utánanéztünk, mennyire szigorú tűzvédelmi előírások vonatkoznak a kollégiumokra megyénkben.

Munkatársainktól

Egyes kollégiumokban a diákok saját elektromos eszközeiket – így például a vízforralót is – csak a közösségi helyiségekben használhatják Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

A közösségi épületekre, óvodákra, iskolákra, kollégiumokra speciális tűzvédelmi szabályok vonatkoznak. Az ilyen épületeket eleve úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy minimális legyen egy tűz kialakulásának vagy továbbterjedésének az esélye. Ezek az épületek már a tervezésük során a tűzvédelmi hatóság látókörébe kerülnek, hiszen az építési terveket a katasztrófavédelemnek szakhatóságként engedélyeznie kell. Ennek köszönhetően már a tervezéskor érvényesülnek a tűzvédelmi előírások, amelyeket az épület kivitelezésekor a létesítésnél és a használatuk során is ellenőriz a katasztrófavédelem.

Sok múlik a lakókon

– Az engedélyezési eljárás során a tűzoltók azt vizsgálják, hogy érvényesülnek-e a tűzszakaszokra, az épületszerkezetre, a tűzgátló ajtókra, a tűzjelző rendszerre, az oltóvíz-ellátottságra, valamint a hő- és füstelvezetésre vonatkozó előírások – fejtette ki hírportálunknak Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

– Megnézik a lépcsőházak kialakítását, a biztonsági jelzéseket és az épület megközelíthetőségét. Egy olyan kollégiumban, amelyet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján terveztek és építettek, mindenki biztonságban érezheti magát, hiszen az épület addig nem kap használatbavételi engedélyt, amíg a tűzbiztonságot garantáló tervezési és építési szabályok maradéktalanul nem teljesülnek. Ám hiába tökéletes egy épület terve, hiába épült a legkorszerűbb, legbiztonságosabb anyagokból, ha az épületben lakók a tűzvédelmi előírásokat megszegik, és az egyes helyiségeket nem rendeltetésszerűen használják. Mind a lakásokat és családi házakat, mind a kollégiumhoz hasonló szállókat érintő tűzesetek a legtöbbször emberi gondatlanságra, figyelmetlenségre vezethetőek vissza, éppen ezért megakadályozhatók az ilyen esetek – hangsúlyozta a szóvivő.

Folyamatos az ellenőrzés

A katasztrófavédelem a tűzesetek megelőzése érdekében folyamatosan ellenőrzi a kollégiumokat. A tűzvédelmi hatóság szakemberei ilyenkor azt vizsgálják, hogy az adott épülettel kapcsolatban támasztott biztonsági követelmények érvényesülnek-e. Megnézik, hogy tárolnak-e a közös helyiségekben éghető anyagokat, a menekülési útvonalak szabadok-e, a kijáratokat, vészkijáratokat nem zárták-e le. Ellenőrzik a tűzjelző berendezéseket, valamint a hő- és füstelvezető rendszer működését, továbbá a tűzoltó készülékeket.

Az ilyen ellenőrzések rendkívül sok részletre terjednek ki, hiszen az emberi élet védelmét szolgálják. A legfontosabb, hogy tűz esetén mindenki épségben el tudja hagyni az épületet. Mindemellett a tűzoltók rendszeresen tartanak gyakorlatokat a kollégiumokban. Ilyenkor a tűzcsapokat is ellenőrzik. Ha valamelyik hibás, hiányos, esetleg nem megfelelő benne a víznyomás, a katasztrófavédelem kezdeményezi a hiba kikü­szöbölését. Emberéletek múlhatnak azon is, hogy a tűzoltóautó meg tud-e állni az épület előtt.

Nem a bírságolás a cél

Németh Ádámtól azt is megtudtuk, hogy a tűzvédelmi ellenőrzések során az egyik leggyakrabban feltárt hiányosság, hogy az épületek elektromos hálózatának felülvizsgálata során feltárt szabálytalanságok kijavítását nem tudják igazolni. Előfordul olyan is, hogy elmarad például a tűzoltó készülékek felülvizsgálata. Sőt, volt már olyan eset is, hogy leszűkítették a menekülési útvonalat.

– A katasztrófavédelem hatósági szakemberei a fokozatosság elvét alkalmazzák az ellenőrzések során. Nem bírságolnak minden esetben. Gyakori, hogy először csak felhívják az üzemeltető figyelmét a hiányosságra. A katasztrófavédelem célja nem a bírságolás, hanem az emberek biztonságának javítása. A menekülési útvonal leszűkítése esetén például kötelező a hatóságnak bírságot kiszabnia, amelynek mértéke húszezer forinttól ötszázezer forintig terjedhet attól függően, hogy milyen súlyos az adott hiba vagy hiányosság, mekkora veszélyt okoz a fennálló helyzet az épületben lakókra nézve. Természetesen a bírság kiszabását követően a hiányosság vagy jogsértés megszüntetését a hatóság minden esetben visszaellenőrzi – tette hozzá a szóvivő.

A megyei tűzoltókat az elmúlt években két alkalommal riasztották kollégiumban keletkezett tűzhöz. Mindkét eset 2013-ban történt, és ugyanabban a kunsági kollégiumban. Első alkalommal a mosdóban égett egy konnektor. A tüzet a nevelők fékezték meg. A tűzoltók áramtalanították és kiszellőztették az épületet. Egy nevelőt a mentők füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba. A másik esetben az egyik vizesblokkban található villanykapcsoló gyulladt ki, a lángokat azonban a tűzoltók kiérkezésére az ott tartózkodók elfojtották. Ebben az esetben senkinek sem esett baja.

Kifejezetten tilos a dohányzás és a nyílt láng használata az intézményben és azon kívül is

Jász-Nagykun-Szolnok megyében – a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint – huszonegy középiskolai és felsőoktatási kollégium működik. Közülük az egyik a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda, ahol két épületben mintegy száztíz diák lakik. Az intézmény a gimnáziumi tanulók mellett a Baptista Általános Iskola nebulóinak ellátását is biztosítja.

– A pedagógusok folyamatosan ellenőrzik a diákok tevékenységét. Kifejezetten tilos a dohányzás és a nyílt láng használata az épületben és azon kívül is – mondta el hírportálunknak Tóth József, az intézmény főigazgatója.

– A diákok saját elektromos eszközeiket a szobákban nem, és a közösségi helyiségekben is csak tanári ellenőrzés mellett használhatják. Emellett az itt lakók év elején a kollégiumi csoportfoglalkozások keretében tűzvédelmi oktatásban is részesülnek, évente egyszer pedig tűzriadót is tartanak. Az épületben a menekülési útvonalak áramszünet esetén is világító, fluoreszkáló táblákkal vannak jelölve.

A kisúji kollégium diákjai tűzvédelmi oktatásban is részesülnek – tudtuk meg Tóth Józseftől
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Fontos még megemlíteni, hogy a rendészeti szakgimnáziumi ágazaton tanuló diákjaink tantárgyai között is szerepelnek a katasztrófavédelmi ismeretek, amely ezen az ágazaton tanuló kollégistáinknál hasznos ismeret lehet egy esetleges veszélyhelyzetben is. A kollégium épületeiben ezenkívül a szükséges számú oltóberendezés is rendelkezésre áll, a folyamatos pedagógusi felügyelet biztosítása pedig a tűzesetek megelőzése szempontjából is fontos. A fenti intézkedéseknek és előírásoknak is köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben nem volt a kollégiumunkban tűzeset – magyarázta Tóth József.

A budapesti, halálos áldozatot is követelő kollégiumi tűzről itt olvashat bővebben.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában