KUNSZENTMÁRTON

2019.03.13. 17:14

Csak saját kertünkben szedhetünk hóvirágot!

Korábban évtizedekig, mindenféle korlátozás nélkül lehetett szedni a hóvirágot, de mikor néhányan külföldi hagymakereskedő cégek számára kezdték eladni a növény hagymáit, nyilvánvalóvá vált: meg kell védeni a kipusztulástól!

Joó Zsuzsa

Heller Lídia és Czakó János

Fotó: Mészáros János

Heller Lídia és párja, Czakó János hazánk egyedüli hóvirág-őstermelője. Tőlük bátran lehet vásárolni virágokat, van rá engedélyük!

– A hóvirágokat nem lehet becsapni! Nem akkor nőnek, virágoznak, amikor arra „lakossági igény” mutatkozik, hanem amikor olyan az idő. Most kezdték csak keresni vásárlóink a tavasz hírnökét, de lassan már búcsút inthetünk nekik, mert elvirágoznak. Az első apró fejek idén már januárban megjelentek – mondja Heller Lídia hóvirágtermesztő.

A kunszentmártoni asszony és párja, Czakó János hazánk egyedüli hóvirág-őstermelője, a párnak minden engedélye megvan a virág termesztésére és árusítására.

– A több ezer virághagymát a Kungyalu közelében lévő tízhektáros földünkre ültettük évekkel ezelőtt. Persze, nem az egész területre, csak háromszáz négyzetméterre.

— Korábban házunk előtt termesztettük, szaporítottuk őket, de egy idő után kinőtték a virágoskertet, ekkor „költöztettük” át őket Kungyalu közelébe. Ezzel egy időben szereztük meg az engedélyt a hivatalos termesztésre, árusításra, az ötéves engedély idén novemberben lejár – magyarázza Lídia.

A hóvirág fokozottan védett növény. A kertben termesztett hóvirág árusítása viszont engedélyezhető, ehhez az illetékes megyei kormányhivatal engedélye szükséges.

Megyénkben a hóvirág árusításához, termesztéséhez az engedélyt a Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adja ki. Az engedélyezés legfontosabb szempontja, hogy a kérelmezőnek legyen hóvirág-ültetvénye, aminek meglétét a helyszínen ellenőrzik.

És azt is megnézik a hatósági dolgozók, hány virág van az adott területen, ugyanis az engedélyt tőszám alapján, meghatározott mennyiségre adják ki – és legfeljebb tíz évre.

Lídiáék öt évre kapták, ez fog idén lejárni.

Heller Lídia és Czakó János

– Jöttek is ellenőrizni, mire jutottunk öt év alatt. Szerencsére mindent rendben találtak, így újra termeszthetjük és árusíthatjuk a virágokat. Akár kereskedőknek is. Az országban egyedül mi rendelkezünk ilyen őstermelői engedéllyel – büszkélkedik Lídia.

Elárulja azt is, hogy idén már cserépbe is ültettek hóvirágokat, mivel egyre nagyobb az igény arra, hogy a lakosok otthon is ültessék, szaporítsák az egyre több helyről eltűnő hófehér virágot.

– Ötszáz cserépbe ültettünk, hat-hét hagymát tettünk egybe, hiszen a hóvirág bokorban szép. Manapság ez a cserepes hóvirág a legkeresettebb! – hangsúlyozza a termelő. Azt mondja, öt év után elérkezett az idő, hogy felszedjék a saját hóvirágaikat, és újratelepítsék azokat, mert nagyon elszaporodtak a hagymák.

Magyarországon négyféle hóvirág terem, a kunszenti házaspár az illatos, nagy fejű típust termeszti. Ami csak akkor marad szép, ha a hagymákat egy idő után külön ültetik, máskülönben egyre apróbbakká válnak a hagymák és a növények is.

Lídiával és párjával megyénk több piacán is össze lehet találkozni. Ezekre a helyekre mindig magukkal viszik az engedélyüket, hogy mindenki lássa: tőlük bátran lehet vásárolni a tavasz hírnökéből!

Szálanként tízezer forintba kerül!

A hóvirág szigorúan védett növény. Korábban évtizedekig, mindenféle korlátozás nélkül lehetett szedni erdőn, mezőn, kertben.

Amikor azonban néhányan földgyaluval külföldi hagymakereskedő cégek számára kezdték felszedni és eladni a növény hagymáit, nyilvánvalóvá vált: a hóvirágot meg kell védeni a kipusztulástól!

2005 óta immár védett növény hazánkban a vadon termő hóvirág, melynek természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában