GALÉRIÁVAL

2019.03.05. 11:30

Eddig harmincezer szűrést végeztek el a szolnoki vizsgálatokon

Öt napon át, öt helyszínen, tizennégyféle vizsgálattal vár mindenkit a héten a tizenharmadik Tiszta Szívvel Szolnokért! ingyenes szűrőprogram.

Molnár-Révész Erika

Összesen tizennégyféle ingyenes vizsgálatot végeznek el a Tiszta Szívvel Szolnokért programban, ezek egyike a vérnyomásmérés is.

Fotó: Mészáros János

Az Aba-Novák Agórában tartott első napon olyan újdonságok is voltak, mint a sürgősségi betegellátásról és az érszűkületről tartott előadások, vagy az úgynevezett Nyitott rendelőintézet nevű kezdeményezés.

– Öt éve rendszeresen járok ezekre a szűrésekre. Jónak tartom, hiszen itt megtudom, ha bármi probléma van – mondta a szemészeti vizsgálatokra várakozva Oláh Károlyné az Aba-Novák Agóra folyosóján.

Már a hétfői, első napon is rengetegen érkeztek az ingyenes szűrésekre, az egyik nagyteremben több asztalnál végeztek vizsgálatokat az egészségügyi szakemberek, volt egyebek mellett vércukor-, testzsír- és koleszterinszint-mérés is. Ez utóbbi érdekelte leginkább Zsíros Jánosnét.

– Most jó eredményeket kaptam – mutatta a papírt, melyet a szűrés után az értékekkel kitöltve mindenki megkap. – Odafigyelek a táplálkozásra és a mozgásra is. Bár a vérnyomásom kicsit magas, de az azért van, mert vizsgálatok előtt mindig izgulok – tette hozzá mosolyogva.

– A vércukromra vagyok kíváncsi, mert a saját mérőm tönkrement – mondta a kilencvenéves Körtvélyessy Lajos. – Lehet, hogy a szememet is megnézetem, meg a koleszterinemet is, bár zsírosat nem eszem, és sok gyümölcsöt fogyasztok. Figyelek az egészségemre! – hangsúlyozza.

– A 2007-ben elindult szűrőprogramnak éppen ez az egyik célja. Vagyis, hogy életmód­vezetési tanácsokkal meg is előzzék az esetleges később kialakuló problémákat, amellett, hogy a már meglévőket kiszűrik – mondta a Tiszta Szívvel Szolnokért! megnyitóján dr. Bene Ildikó, a program megálmodója, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet igazgatója.

– Évente általában 2600–2800 vizsgálatot végzünk ezeken a szűréseken, és sajnos jócskán derültek ki betegségek. Magas vérnyomással, magas vércukor- és koleszterinszint-értékekkel szinte nap mint nap találkozunk.

— De akár a bőrgyógyászati vizsgálatokat, a szájüregi szűréseket, vagy a légzésfunkciós vizsgálatokat is említhetem, bizony akad egy-egy olyan eset, melynek a további vizsgálata szükséges – tájékoztatott a tapasztalatokról.

Összesen tizennégyféle ingyenes vizsgálatot végeznek el a Tiszta Szívvel Szolnokért programban, ezek egyike a vérnyomásmérés is.
Fotó: Mészáros János

Ahhoz hogy a későbbiekben ne alakuljon ki még ennyi betegség sem, a megelőzés is nagyon fontos, hangsúlyozta az ünnepségen Szalay Ferenc polgármester.

– Hosszú évek óta megpróbáljuk a felnövekvő generációt rávenni arra, hogy mozgásban gazdag életmóddal próbáljon egészséges életet élni, majd felnőttként is, és a jó példát vigye tovább a családján belül. Szolnokon 14–15 éve kötelező a mindennapos testnevelés az alsó tagozaton, emellett sportiskolák és rengeteg egyesület működik, ahol a gyerekek rendszeresen mozoghatnak.

Nem olimpiai bajnokokat akarunk nevelni, hanem egészséges szemléletű és normális közösségben felnövő gyerekeket szeretnénk látni a városban.

– Egészen friss, januári kutatásokból tudjuk, hogy a megkérdezettek több mint 50 százalékának nagyon fontos az egészsége, 38,9 százalék pedig inkább fontosnak vallja. Ez közelít a 90 százalékhoz, tehát közmegegyezés van abban ma Magyarországon, hogy fontos az egészség.

— Ezeket a válaszokat azonban nagyrészt az idősebbek és a kisgyermeket nevelők adták, tehát még van mit tenni azért, hogy ezt a szemléletet egy szélesebb kör is magáénak vallja – köszöntötte a megnyitó résztvevőit prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Hozzátette, a szolnoki kezdeményezés országosan is példaértékű, hiszen a közösség is lehetőséget teremt arra, hogy maga az egyén aktívan tegyen a saját egészségéért.

Bemutatták az új rendszert

A Tiszta Szívvel Szolnokért szűrőprogram első napján mutatkozott be a látogatók előtt a Hetényi Géza Kórház Rendelőintézetének új betegfelvételi rendszere is, a Nyitott rendelőintézet nevű kezdeményezéssel.

– Eddig az osztályokon történt a betegfelvétel. Vagyis mindenki felment az adott szakrendelésre, és ott a papírok bevétele után vették fel a pácienst.

Ezentúl viszont a földszinten, sorszám húzásával történik a betegfelvétel, tehát a betegek már úgy kerülnek az adott szakrendelőbe, hogy az adataik már fönt lesznek az osztályokon. Tehát azt a várakozási időt már megspóroljuk.

Ennek még kell egy kis idő, fokozatosan vezetjük be először egy-egy osztályon, és aztán terjesztjük majd ki a teljes rendelőintézetre – mondta az új betegfelvételi rendszerről dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában