TISZA-TÓ

2019.03.09. 06:54

Másfél tonna szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek

Éppen új videójához keresett témákat Ljasuk Dimitry, mikor elkeserítő látvány fogadta a Tisza-tó középső részén.

Ujvári László

Ljasuk Dimitry minden várakozását felülmúlta az összefogás nagysága.

Forrás: Beküldött fotó

A páratlanul szép természeti környezet helyett műanyagpalack-tengerrel találkozott. Tudta, hogy ez nincs rendjén: önkéntes szemétgyűjtési akciót hirdetett.

Nem gondolta volna, mennyi embert sikerül mozgósítani a közösségi oldalon keresztül. Sokan átérezték a helyzet komolyságát, és önként csatlakoztak a természetjáró filmes kezdeményezéséhez.

Végül az előre becsült mennyiség ötszörösét, másfél tonna műanyag palackot gyűjtöttek össze.

Két nappal az akció előtt tette közzé felhívását a közösségi oldalon. Véletlenül fedezett fel egy partszakaszt, ahol koncentráltan jelent meg a nem kívánt hulladék. Február 24-én, vasárnap délelőtt kezdődött a nagyszabású hulladékgyűjtés.

– Nem akartam, és nem is tudtam várni, de tisztában voltam azzal, hogy egyedül kevés vagyok azt a sok szemetet összeszedni. Ezért egy mini videóval kezdtem az eseményre való felhívást – mondta hírportálunknak Ljasuk Dimitry.

Úgy tervezte, hogy saját költségén szállíttatja el a több mázsányi szemetet. Szerencsére gyorsan akadt segítsége. Közel negyven órával a felhívás közzététele után, a vártnál is többen érkeztek.

Két és fél óra alatt másfél tonna szemetet szedett össze a lelkes önkéntesekből álló csapat. Mindezt néhány fokos időben, vasárnap délelőtt. Meglepő, hogy a környékbeli településeken kívül Budapestről, Egerből, Solymárról, Érdről és Debrecenből is érkeztek.

Ki egyedül, ki a párjával, de voltak családok is gyermekeikkel. Összesen hatvanan gyűltek össze.

Ljasuk Dimitry minden várakozását felülmúlta az összefogás nagysága
Fotó: Beküldött fotó

– Mindenki lelkesen gyűjtötte a PET-palackokat, és mindössze két és fél óra alatt megtisztítottunk egy háromszáz méteres partszakaszt – ecsetelte az ötletgazda.

Megörökítve az eredményes szemétgyűjtést, egy új videót készített Dimitry. Ezúttal nem a Tisza szépségének megörökítése volt a célja, sokkal inkább az emberek figyelmének felhívása.

Igyekszik motiválni a lakosságot, hogy bátran vegyenek részt hasonló kezdeményezésekben. Nemcsak a segítség, hanem az élmény miatt is, hiszen ilyenkor alapjaiban változik meg az egyén hozzáállása.

– Le a kalappal az önkéntesek előtt, akik eljöttek. Minden várakozásomat felülmúlta, ami történt. Elképesztő összefogás, a szándékot pedig tettek követték – fogalmazott, hozzátéve: kisebb csodát tett a jóindulat.

Az önkénteseken túl mások is a gyűjtés mellé álltak. A hulladékhasznosító felajánlotta, hogy elszállítja az összeszedett PET-palackokat, még ehhez szükséges zsákokat is adtak.

A csapat az összegyűlt hulladékkal
Fotó: Beküldött fotó

Az egyik helyi gazdabolt szintén zsákokat és kesztyűket ajánlott fel a kezdeményezéshez. Egy vendéglátós pedig forró teát biztosított az önkénteseknek.

– Annyira groteszk volt, amit láttam, hogy csak humorral fűszerezve tudtam feldolgozni. A Tisza és élővilága szinte fuldoklott a szemétben – jegyezte meg Dimitry.

— PET-palackok, sörös dobozok, különböző flakonok, fiolák és egyéb hulladék borította az említett partszakaszt. Szemét Magyarországról, Romániából és Ukrajnából. Az önkénteseknek és a szemétgyűjtő akciót övező összefogásnak köszönhetően ez már a múlté.

A szervező külön kiemelte, hogy a szemétgyűjtésen mindenki egyetértésben és szorgalmasan gyűjtötte a szemetet.

Civil szervezetek, közéleti szereplők és önkéntesek egyaránt. Meglátása szerint, a kezdeményezés bizonyította: a Tisza szívügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában