JÁSZALSÓSZENTGYÖRGY

2019.03.11. 06:26

Összefogással ültették el a több száz facsemetét

Ötszáz kocsányos tölggyel gazdagodott Jászalsószentgyörgy. A facsemetéket Kovács Tibor és családja ajándékozta a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesületnek. Összefogással telepítették a fák egy részét a vadasparkba, másik részét pedig a temetőhöz vezető út mentén ültették el.

Illés Anita

Kovács Tibor (balra), Simon Károly (középen) és Szarvák Imre polgármester facsemetét ültetnek a temetőhöz vezető köves út mellett

Fotó: Illés Anita

Példaértékű, nem mindennapi faültetési kezdeményezés valósult meg a községben. A Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjai ötszáz kocsányos tölgyet kaptak ajándékba.

A civil szervezet tagjai kétszáz facsemetét március 2-án telepítettek a vadasparkba, a többit pedig néhány nap múlva a község más területein ültették el. A kocsányos tölgyből így szép számmal jutott például a temetőhöz vezető út mellé is.

A második falültetés napján ellátogattunk Jászalsószentgyörgyre. Ottjártunkkor tavaszi napsütésben kezdődhetett el a munka, amit az egyesület tagjai gondosan előkészítettek. Simon Károly, az egyesület elnöke beavatott a faültetési kezdeményezés részleteibe.

– Az elmúlt időszakban a vadasparkban sok fa kiszáradt, amit úgy gondoltuk, hogy nagyon jó lenne már pótolni, és megszépíteni ott a környezetet. Egyesületünk oszlopos tagja, Kovács Sebestyén felajánlotta, hogy megkérdezi fiát, Tibort, tudna-e segíteni ebben a helytörténeti csoportnak. Tibor pedig a céljaink mellé állt – mesélte Simon Károly.

Kovács Tibor megmozgatta kapcsolatait, és egy jó barátságnak köszönhetően ötszáz kocsányos tölgyet ajándékozott az egyesületnek. Így ezeket a facsemetéket egyben a szülőfalujának is adományozta, ahonnan huszonöt évvel ezelőtt költözött Budapestre.

Kovács Tibor (balra), Simon Károly (középen) és Szarvák Imre polgármester facsemetét ültetnek a temetőhöz vezető köves út mellett

– Édesapámmal közösen szerettük volna, ha a facsemetékből ültetnének a temetőhöz vezető köves út mellé, valamint a parkolóba is. Ahol idővel szép tölgyfasor állítana maradandó emléket azoknak, akik a településen éltek.

– A majdani tölgyfasor mellett elhaladva, a hozzátartozók, hazalátogatók méltó környezetben érkezhetnek a temetőhöz. Az utolsó útjukra érkezőknek pedig álljon díszőrséget ez a száz darab tölgy. Sok olyan ember nyugszik itt a temetőben, aki sokat tett Jászalsószentgyörgy lakosságáért. Értük, és a temetőben nyugvó minden léleknek jár a tisztelet…

Védett terület a vadaspark

Az önkormányzat örömmel fogadta a felajánlást, a facsemeték szállításában is közreműködtek. Szarvák Imre polgármester kifejtette, hogy a faültetés hasznos, maradandó kezdeményezés.

Mint mondta, a közmunkások száma csökkent, ezért nagy segítség volt, hogy az egyesület tagjai felvállalták a kocsányos tölgyek elültetését. A helyi védettségű vadasparkot 1850-ben telepítették a község északi határán, a Zagyva egykori árterületén. Idősebb faállománya jelentősen károsodott, ezért bizony szükséges volt a fák pótlása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában