Szandaszőlős

2019.03.10. 19:49

Széles a választék a kis kültéri „könyvtárban”

Évek óta használhatják már a környékbeliek a szandaszőlősi művelődési ház melletti szabadtéri könyvszekrényt, melyben a napokban is sorakozott olvasnivaló.

Hartai Gergely

Régóta hozzák és viszik a köteteket a polcokról

Fotó: Csabai István

Nagy Gábor, az intézmény munkatársa hírportálunknak elmondta, legtöbbször hagyatékból származó vagy költözés során feleslegessé vált művek kerülnek ki a polcokra.

– Eleinte egy egészen kis szekrénnyel kezdtük a könyvtárat. Harminc-negyven kötetnél nem fért el benne több. Később kaptuk csak ezt a nagyobb szekrényt, melyet szerencsére használnak is az érdeklődők. Ezáltal pedig a könyvállományunkat is gyarapítani tudtuk.

– Ha pedig a jövőben lesz rá lehetőségünk, szeretnénk bővíteni azt… – taglalta.

A példányszámok mostanság ötven és száz darab között mozognak. Ez azonban gyakran változik, hiszen néha üresen találni a polcokat. Míg máskor a hétvégeken töltik meg régi-új művekkel a kültéri könyvtárat.

Megtudtuk, mind korban, mind műfajban rendkívül széles skálán mozognak az itteni kötetek a szépirodalomtól egészen a tudományos munkákig. Ugyanakkor a legrégebbi alkotások egyenesen a második világháború időszakáig nyúlnak vissza.

Régóta hozzák és viszik a köteteket a polcokról
Fotó: Csabai István

– A negyvenes és az ötvenes évekig visszamenőleg előfordultak már könyvek a szekrényeben. Ami pedig az érdeklődést illeti, jellemzően a harminc év felettiek jönnek. Időnként azonban középiskolások is akadnak, akik tanulmányaikhoz keresnek segítséget – folytatta Nagy Gábor.

Majd arról is beszámolt, az alkotások minőségére is igyekeznek odafigyelni, s csak a jó állapotban lévőket helyezik ki a polcokra.

– Nyilvánvalóan, ha olyan tartalmat találunk, ami nem odaillő, azt kivesszük a többi közül. Ilyen esetre azonban eddig még nem volt példa. A cél továbbra is az, hogy aki erre jár, hozza és vigye a köteteket – mondta el.

Nagy Gábor hangsúlyozta, a könyvek ezekben a napokban is folyamatosan cserélődnek. Kollégáival örülnek annak, hogy az érdeklődők többsége rendeltetésszerűen használja a szekrényt. Aki pedig boltba jár, vagy iskolába hozza a gyermekét, időnként belenéz a kínálatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában