vélemény

2019.04.23. 12:29

Helyénvaló törekvés a falvak megtartó erejének növelése

Tagadhatatlan tény, hogy faluhelyen olcsóbban lehet házat venni, mint a város szélén.

Kovács Berta

Minél kisebb, szegényebb településről van szó, ahonnan még munkába járni sem könnyű, ez a különbség annál inkább szembetűnő. Az olcsóságnak is van persze hátulütője: legtöbb ilyen eladandó falusi házacska nem éppen új építésű, gazdája elhunyt, az örökösök már máshol élik életüket, a háztól pedig szabadulnának.

A leendő lakónak viszont igencsak a zsebébe kell nyúlnia, ha egy elöregedett építményt biztonságos, a mai kor igényeinek megfelelő lakóhellyé szeretné varázsolni.

És hiába az olcsó vételár, sokan önerőből azt sem tudják kifizetni, ha meg valaki építkezni akar, a bank meggondolja, hogy adjon-e hitelt, ha az építőanyag többe kerül, mint amennyiért netán az adott helyen a ház értékesíthető…

Júliustól azonban változik a helyzet a falusi csoknak köszönhetően. Helyénvaló törekvés a falvak megtartó erejének növelése, különösen, ha olyan településről van szó, amely maga is fejlődni, élni akar, és a környék megélhetést ad az embereknek.

Biztos, hogy egy ilyen faluba szívesen találnak otthonra olyan családok, akik értékelik a kertet, a friss levegőt, a gyerekeknek ideális környezetet.

Azt is el kell fogadni azonban, ha lesznek olyan települések, melyeken a falusi csok sem segít. Hiszen jó kérdés, hogy érdemes-e teljes erővel egy olyan falucska megmentésén fáradozni, ami valójában már nem életképes, és a fiatalok sem tudják elképzelni ott jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában