SZOLNOK

2019.04.29. 06:55

Nagy tervei vannak a Tabáni Tájház új vezetőjének

Két hete vezeti a Tabáni Tájházat Tőkés Ágnes, aki terveiről és a közkedvelt szolnoki épület múltjáról mesélt hírportálunknak. A népi épület foglalkozásain hamarosan a régi szakmák is életre kelhetnek...

Hartai Gergely

Tőkés Ágnes a szolnoki Tabáni Tájház új vezetője.

Fotó: Hartai Gergely

– Annak idején egy hasonló kis házban töltöttem a gyerekkori szünidőket. A házikó a Tisza-partján, Abádszalókon volt. Ott laktak ugyanis a nagyszüleim, akikhez gyakran ellátogattunk. Emiatt a tájházba lépve olyan érzésem támad, hogy otthon érzem magam... – kezdte szavait az épület falai közt Tőkés Ágnes. A Damjanich János Múzeum munkatársa elmondta, nagy öröm számára, hogy ő vezetheti a nagy múltú épületet, melynek történetébe is beavatott.

– A házat még az 1900-as évek első felében építették. Utolsó lakójának pedig mindmáig megtalálható itt a ladikja. A konyhában egyébként egy műhelysarkot is kialakítottak, hiszen az utolsó lakó egy halász volt, aki télen ott javítgatta a halászhálóit – ecsetelte Ágnes.

Hozzáfűzte, hogy a Tabánban korábban egy rendkívül összetartó közösség élte mindennapjait. Emellett a város már a hetvenes években elgondolkodott azon, hogy meg kellene óvni a környéket. Végül csupán ez az épület maradt fenn eredeti állapotában az utókornak.

A megyeszékhely egyik legrégebbi városrészének tájházában jelenleg néprajzi kiállítás működik.

– Az itteni foglalkozások keretében szakmai bemutatókat szeretnék szervezni. Így például a méhész-, a halász- és a vesszőfonószakmából kaphatnának ízelítőt az ide látogatók – folytatta Ágnes.

Majd kiemelte, nem céljuk, hogy nagy turisztikai látványosságokat jelenítsenek meg. Mindinkább a régi hagyományok bemutatása az elsődleges.

– A helyszín tökéletesen alkalmas arra, hogy a kiállítást megtekintve leüljünk, elcsendesedjünk és beszélgessünk. Nem tudunk hatalmas attrakciókat bemutatni, ám arra kitűnő a környezet, hogy kisebb csoportok kellemesen érezzék itt magukat – mutatott rá.

Tőkés Ágnes a szolnoki Tabáni Tájház új vezetője.
Fotó: Hartai Gergely

Ezekben a napokban egyébként igencsak megszépül az épület. Minapi látogatásunkkor ugyanis már javában zajlottak a karbantartási munkálatok.

– Épp a festést és a takarítást végezzük. Később pedig a ház kertes részét szeretnénk virágosítani. Ehhez azonban a látogatóktól várnánk virágokat, hogy a növények által ők is kötődjenek valamiképp a tájházhoz – összegezte gondolatait hírportálunknak az új vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában