SZOLNOK

2019.04.05. 17:25

Új vesére vár a fiatal zenész

Különleges meglepetést szerveztek zenész ismerősei a szolnoki Göblyös Sándornak. A fiatalember ugyanis súlyos cukorbeteg, jelenleg már vese- és hasnyálmirigy-transzplantációra vár.

Kovács Berta

Göblyös Sándor maga is zenésznek készült, most transzplantációra vár

Fotó: Kovács Berta

A beavatkozás után azonban otthon steril lakótérre lesz szüksége, melynek kialakítása nem olcsó mulatság. Sándor helyzetén egy segélykoncert megszervezésével szeretnének könnyíteni.

A péntek estére, a Váróterem Klubba tervezett koncert jegyeladásából befolyt összeggel a fiatalembert támogatják az érdeklődök, de a fellépők közötti szünetekben sport- és zenei tárgyakra is lehet licitálni. Az eseményen az Aggi, az Ellenméreg, a Midller és az Origó lép fel.

– Régóta cukorbeteg vagyok – vallott problémájáról a fiatalember, aki mindezek ellenére korántsem hagyja el magát. Most is dolgozik, megváltozott munkaképességűként a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének ügyfélszolgálatán teszi hasznossá magát.

Göblyös Sándor maga is zenésznek készült, most transzplantációra vár
Fotó: Kovács Berta

– Kilencéves voltam, amikor kiderült a cukorbetegségem. Folyamatos szomjúságérzet gyötört, sokszor kellett éjjel mosdóba menni, nem is mindig emlékeztem rá, hogy felkeltem. A háziorvos utalt be vizsgálatra, ahol kiderültek az okai, és kezelni lehetett.

– De mindennek azonban meglettek a következményei. A cukorbetegség szövődményeként egyszer a látásom is veszélybe került, négy-öt évvel ezelőtt egy ideig nem láttam a bal szememre, de ezt sikerült korrigálni lézeres kezeléssel.

– 2010 óta inzulinpumpám van, igaz, volt két év, amíg nem volt rá szükség. Egy ideje azonban már mutatkoztak a cukorbaj okozta vesekárosodás jelei is.

– Először csak a laboreredmények árulkodtak erről, aztán egyre sűrűbben jöttek a rosszullétek, mert leállt a veseműködésem. Most már lassan másfél éve dialízisre járok kétnaponta, hétfőn, szerdán és pénteken.

– Egy-egy ilyen alkalom három-négy órát vesz igénybe, és nagyjából arra jó, hogy méregtelenítse a szervezetem, csakhogy a cukorbetegség tünetei komplikálják a dolgot. Nyögöm is az eredményét a következő dialízisig: gyakorlatilag folyamatos gyomor- és fejfájás, hányinger gyötör, mostanában fulladok is…

Sanyi dzsesszgitárosnak készült, járt is képzésre a fővárosba, míg a betegsége miatt fel nem kellett adnia tanulmányait. De azért korábban zenélt – ma viszont már nem merne kiállni közönség elé.

Az azonban meglepetésként érte, mikor kiderült, hogy korábbi zenei ismerősei kitalálták, jótékonysági koncerttel szeretnének hozzájárulni a felépüléséhez szükséges feltételek megteremtéséhez.

– A műtét után szükségem lesz steril környezetre otthon, mosható falakra, padlózatra, és légszűrőre is, mivel a 442-es út mellett lakunk a családommal, ahol a nagy járműforgalom miatt nagyon poros a levegő – tette hozzá Sándor.

– Az étkezésem is drágább lesz, például pékárut is csak olyat fogyaszthatok majd egy ideig, ami előre csomagolt. Azt még pontosan nem tudom, milyen gyógyszereket kell szednem, de hallottam, hogy az sem olcsó történet. Azonban én nem más segítségére vártam, apránként elkezdtük összegyűjteni az átalakítás költségeit, hiszen én is dolgozom, van keresetem.

Nem venné el mástól az esélyt

Sanyi szeptember eleje óta várólistán van, ám nemcsak új vesére, hanem hasnyálmirigyre is szüksége van.

– Szimpla veseátültetésnek én sem látnám értelmét, mivel öt-tíz év alatt a cukorbaj az új vesét is ugyanúgy tönkretenné. Más ember meg élete végéig eléldegélhet vele, én meg csak egy lehetőséget vennék el egy másik beteg elől.

– Egyébként is szeretnék már végre egy tartalmas, normális életet, és ha erre van lehetőség a kombinált műtéttel, akkor miért ne azt választanám – vallotta az optimista fiatalember, aki nem hagyja, hogy nehézségei letörjék.

Pedig rosszulléteivel munkatársait is sokszor megijeszti, munkahelyére is nem egyszer mentőt kellett már hívni hozzá. Mindezek ellenére ő bátran és optimistán tekint a jövőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában