VÉLEMÉNY

2019.05.04. 12:30

A ballagás szimbolikus jelentéssel bír egy fiatal életében

Éneklő diákok hangja hallatszik ma a városban. Felcsendül a „Ballag már a vén diák”, az „Elmegyek, elmegyek” és az ilyenkor szokásos vagy némiképp szokatlan dalok sora.

P. Pusztai Nóra

A végzősök vállán tarisznya, kezükben virágcsokor, szüleik mosolyával és örömkönnyeivel kísérve vonulnak végig az utcákon.

A ballagás szimbolikus jelentéssel bír: az érettségizők kis túlzással az eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk rá, mely után új élet vár a fiatalokra. A jövőt tervezgetve a baráti társaságok még együtt, összetartva töltik ezt az ünnepséget. A kezdődő érettségi kihívásai előtt most még átadhatják magukat az önfeledt szórakozásnak.

Eme nemes alkalomból, a szokásos virágcsokor mellett, a rokonok kisebb-nagyobb ajándékokkal lepik meg a ballagó diákokat. A szülők és ismerősök számtalan lehetőség közül választhatnak, melyekről cikkünkben is olvashatnak. A praktikusabbak közül a laptop és az egyéb okos eszközök a továbbtanulás során is hasznosíthatóak. Nem egyszer fordult azonban elő az utóbbi években, hogy a nagykorúságba lépve tetoválást kértek szüleiktől a fiatalok, bár ez még mindig nem tartozik a szokványos kívánságok közé.

Sokan a készpénz helyett inkább utalvány formájában adják a ballagási ajándéknak szánt összeget, de a legnépszerűbbnek még mindig az ékszer tűnik, amely talán örök emlék marad. Az interneten böngészve különleges ötletekre is bukkanhatunk, ilyen például az emléktartály is, amelyben a középiskolás évek élményeit a barátok bevonásával gyűjthetik össze gyermekeiknek a szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában