JÁSZFÉNYSZARU /galéria

2019.05.13. 06:50

A jászsági madárvilágot mutatja be a kiállítás

A természetvédelmet és a fotóművészetet kapcsolja össze az a különleges kiállítás, ami Madárlesen a Jászságban címmel nyílt nemrégiben a jászfényszarui Szent Erzsébet Közösségi Házban.

Illés Anita

A tárlat június 12-ig tekinthető meg a közösségi házban.

Fotó: Illés Anita

A szervezők célja, hogy kialakítsák a felelős gondolkodást a teremtett világért, a természet értékeiért. Felhívták a figyelmet arra is, hogy élőlény társaink nem azért élnek a Földön, hogy könnyű szerrel eltapossuk, elpusztítsuk őket.

A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság (BLNT) immár tizenöt éve mutat be a művészet segítségével tematikus kiállításokat. Legutóbb április 30-án hívták értékes tárlatra a természetszerető közönséget. Dr. Farkas Kristóf Vince történész, muzeológus köszöntőjében kiemelte, a társaságtól nem idegen a természet, illetve a madárvédelem támogatása.

– Úgy vigyázzunk a természetre, az élővilágra, mint a szemünk fényére – ezt már Urbán Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának elnöke mondta megnyitóbeszédében.

– A tárlatot a jászfényszarui Pető István szervezte, aki saját alkotásai mellett felkérte ismerőseit, hogy közösen mutassák be a lencsevégre kapott jászsági madárvilágot – tudtuk meg Kovács Béláné Pető Magdolnától, a BLNT elnökétől.

Így például az érdeklődők láthatták a jászapáti Varga József alkotásait, aki az általa működtetett Mr. Bene Madártani Szabadidő Központ keretében több lest is kialakított. Ezek remek lehetőséget adnak a madarak fotózására.

A közönség megtekinthette továbbá Szűcs László, a Foto Natura Természetfotósok Egyesülete elnökhelyettesének fényképeit, Danis János, a Duflex Fotográfiai Stúdió művészeti vezetőjének megörökített madarait, valamint a fényszarui Ács Dávid amatőr természetfotós képeit. Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnökeként a népfőiskola közreműködő segítségét kérte régi idők madárvilágának adatgyűjtésével kapcsolatban.

Három közismert madárfaj, a gólya, a túzok és a varjú 1890 és 1950 közötti évtizedekben a Jászkunságban élt állományáról szeretnének minél többet megtudni. Ehhez kérik a lakosok visszaemlékezéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában