JÁSZBERÉNY

2019.05.02. 17:23

Csányi Imre mozgássérültként is aktívan éli életét

Pozitív irányba tolták a világ szekerét azok, akik a minap részt vettek az Emberi est című ­jótékonysági rendezvényen. A jászárokszállási Csányi Imréért szólt a zene, aki régóta kerekesszékben él, de nem hagyja, hogy állapota bármiben is akadályozza őt. Dolgozik, edzőterembe és koncertekre jár. Életigenlő hozzáállása példaként állhat előttünk.

Illés Anita

Csányi Imre (balra) mozgássérültként is aktívan éli életét, energiái nagy részét arra fordítja, ami boldoggá teszi. A jászárokszállási fiatalemberrel Nagy Zoltán (jobbra) beszélgetett az Emberi esten.

Április 27-én az Emberi est elnevezésű jótékonysági rendezvényen megtelt a Déryné Rendezvényház díszterme. A jó szándékú segítők az izom- és idegsorvadással küzdő Csányi Imre mindennapjait tették élhetőbbé. A 33 éves fiatalemberrel Nagy Zoltán beszélgetett, ami után biztosan állíthatjuk, hogy lelkileg mindenki feltöltődött.

Imre elsőként elmondta magáról, hogy informatikus, mozgássérült és rocker. Hozzátette: persze, nem feltétlenül ebben a sorrendben…Megtudhattuk, hogy informatikusként a jászárokszállási Petőfi Művelődési Házban dolgozik.

A munka a világot nyitja ki előtte, hisz a művészet és a kultúra területéről számos érdekes emberrel találkozik. Kiskora óta mozgássérült, kerekesszékben él, de ez soha nem akadályozta abban, hogy aktív legyen.

Konditerembe jár edzeni, szereti a jó koncerteket és amikor csak tud, kimozdul otthonról. Néhány évvel ezelőtt sajnos elveszítette a szüleit, azóta a nagymamájával él, akivel a mindennapokban kiegészítik és segítik egymást.

– Igazi tigris volt az anyukám, aki nem hagyta, hogy a fizikai állapotom vagy más probléma megakadályozzon abban, hogy kihozzam magamból, amit csak tudok. Olyan akaraterővel és küzdeni tudással ruházott fel, ami belőle fakadt és én is átvettem ezeket a tulajdonságokat.

– Igazából még nem volt olyan probléma az életemben, amire azt mondtam volna, hogy képtelen vagyok megoldani. Az energiáim nagy részét arra fordítom, ami boldoggá tesz.

Csányi Imre (balra) mozgássérültként is aktívan éli életét, energiái nagy részét arra fordítja, ami boldoggá teszi. A jászárokszállási fiatalemberrel Nagy Zoltán (jobbra) beszélgetett az Emberi esten.
Fotós: Illés Anita

– Ezek pedig a zene, a sport és a barátok – mondta Csányi Imre. Persze vannak olyan pillanatok, amikor úgy látja, a világ nem olyan szép, de ezen életigenlő szemlélete gyorsan átlendíti.

– Ez az este a legjobb példa arra, hogy mennyi jó ember van a világon – tette hozzá mosolyogva.

Jövőjével kapcsolatban elárulta, ugyan carpe diem, élj a mának módon él, de szeretne boldog, egészséges és vidám családot alapítani.

– A rendezvény ötletgazdája Nagy István, aki biztosítási tanácsadóként dolgozik már nem először szervezett jótékonysági estet, amiről korábban mi is beszámoltunk. Munkatársai, barátai, ügyfelei közül most is sokan felajánlották segítségüket.

– Az Emberi est célja ezúttal: két motoros redőny és egy speciális bejárati ajtó beszerzése, amivel élhetőbbé tennék Csányi Imre hétköznapjait. A nemes kezdeményezést segítették azok a művészek is, akik felléptek az esten, illetve alkotásaikat megvásárlásra ajánlották fel a jó ügy érdekében.

Zenei élményt nyújtottak

A zenés estet Sóki Ferenc tárogató előadása nyitotta meg. Ezt követően ifjú ­tehetségek: Csibra Levente zongora-, Bércesi Csenge és Sifter Lili furulya-, Kiss Viktória és Szabó Szonja hegedű-, Farkas Márton kürt-, Bucholsky Mira és Nagy Enikő fuvola-, Teleki Gábor csellójátéka szólt. A fiatalokat Farkasné Szőke Tünde kísérte zongorán.

Fellépett Pál Loretta énekesnő is, Kalla Andrea pedig gitározott és énekelt. Sass Dániel zongorajátékával kápráztatta el a közönséget. A prózát Szokol Zsuzsanna képviselte. A Cantate Nobis Énekegyüttes koncertje zárta az estet Thormanné Husznay Mária karnagy vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában