jászkunság

2019.05.13. 11:25

Könnyen a fájdalomcsillapítók rabjává válhatunk

Ahogy az alkohol vagy drog esetében, keserves lehet a leszokás a benzodiazepin tartalmú nyugtatókról, altatókról és opioid tartalmú fájdalomcsillapítókról is. Az esetek nagy többségében hiába az orvos írja fel ezeket, a veszély az önkényes adagolásban, a túl hosszú ideig tartó szedésben és a páciens függőséghez való hajlamában is rejlik. A probléma elsősorban az időseket és a nőket érinti.

Molnár-Révész Erika

Egy gyógyszert indokolt esetben maximum fél évig lehet szedni, sokan ez idő alatt teljesen a rabjává válnak.

Forrás: Shutterstock

– A páciensek körülbelül öt százalékánál szükséges altató vagy nyugtató használata. Opioid tartalmú fájdalomcsillapítók csak szakorvosi javaslat mellett írhatók fel, krónikus fájdalom bizonyos eseteiben – válaszolt dr. Buczkó István szolnoki háziorvos arra a kérdésre, hogy praxisában milyen mértékben fordul elő ezeknek a szereknek az alkalmazása.

Mivel eme gyógyszerek függőséget okozhatnak, a háziorvos szerint nagyon fontos szerepe van a felvilágosításnak, hogy a páciens tisztában legyen a hozzászokás veszélyével.

– Fontos, hogy a beteg kapcsolatot tartson a pszichiáter szakorvossal, vagy időnként szakorvosi véleményt kérjen, hogy indokolt-e a gyógyszer további szedése. A már kialakult függőség esetén a beteget átirányítják az addiktológiai szakellátás felé. Ám a helyzetet bonyolítja, hogy a páciensek többségének nincs betegségbelátása.

– Nagyon fontos a hozzátartozókat is bevonni a problémába, hogy az érintett ne érezze magát egyedül ebben a helyzetben – hangsúlyozta dr. Buczkó István.

Szerinte a krónikus megbetegedések a tartós gyógyszeres kezelésben részesülők, így a pszichés betegségekkel küzdők esetében szükség lenne a pszichoterápia elindítására is, mégpedig klinikai szakpszichológus bevonásával.

Azért, mert ezzel csökkenhet a beteg gyógyszerigénye és lerövidülhet a terápia. Ám szerinte problémát jelent a klinikai szakpszichológusok hiánya és az, hogy a pszichoterápiához többnyire csak privát alapon jutnak az érintettek.

Ahogyan a drog- és alkoholfüggőknél, úgy általában ez esetben is a hozzátartozók jelzik, ha baj van.

– Gyógyszerbeszerzési stratégiákkal él a beteg, innen-onnan próbál hozzájutni: élettárstól vagy szomszédtól, de akad olyan is, aki a feketepiacról. Emellett előfordulnak visszaélések, amikor a beteg arra hivatkozik, hogy „csak jól ki akarta aludni magát, és túl sokat vesz be egy adott gyógyszerből, illetve visszaesési és megvonási tünetek jelentkezhetnek – sorolta a gyógyszerfüggőség jeleit a háziorvos.

– A függőség könnyen kialakul, ha valaki ezeket a gyógyszereket nem szakszerűen írja fel, de kell a másik fél is hozzá, aki nem az előírásnak megfelelően szedi. Osztályunkon jelenleg nyolcvan ágy van, számos gyógyszerfüggő beteggel – ezt már dr. Driesz Márta pszichiáter főorvos mondta, aki 1997 óta dolgozik a Hetényi Géza kórház pszichiátriai osztályán, számtalan gyógyszerfüggőt kezelt már.

Egy gyógyszert indokolt esetben maximum fél évig lehet szedni, sokan ez idő alatt teljesen a rabjává válnak.
Fotó: Shutterstock

– Mi, itt, az osztályon évek óta arra törekszünk, hogy a nyugtató, altató és szorongásgátló gyógyszerek szedését minimalizáljuk, tehát tényleg csak végszükség esetén, átmeneti ideig próbáljuk adni ezeket. Ez az átmeneti időszak egy, maximum három hónap, nagyon indokolt esetben fél év, de akkor már bele kell kalkulálni a leszoktatást is – magyarázta a főorvos.

Amilyen észrevétlenül alakul ki a gyógyszerfüggőség, legalább olyan nehéz szembesíteni vele az érintettet. Ebben az esetben ugyanis nem annyira látványos a függőség, mint például egy alkoholbetegnél, vagy drogfüggőnél.

– A gyógyszerrel szemben először tolerancia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb mennyiségeket kell beszedni ahhoz, hogy az megtegye hatását. A következő lépés, amikor már hiányzik.

– Az illető megpróbál felhagyni a szedésével, de nem tud. Ilyenkor kaphat például hasmenést, kiürül belőle a gyógyszer, és komoly elvonási tünetei jelentkeznek. Remeg, verejtékezik, nagyon gyorsan ver a szíve, akár rohama is lehet, ha hirtelen próbál leszokni.

– Szorong, iszonyatosan feszültté válik, képtelen aludni. Ez viszont már egy osztályos befekvést jelent. Akkor már ugyanis mind pszichésen, mind fizikailag függővé vált az illető – vázolta a stádiumokat a szakember.

– Habár a szabályok szerint egy gyógyszert maximum fél évig lehet szedni, a valóságban sokan bizony „rajta feledkeznek” ezeken a szereken. Ez rávilágít az ellátásunk egyik legnagyobb hiányosságára: vagyis, hogy a páciens kérésére különböző helyeken felírják ugyanazt az orvosságot. Olykor pedig veszélyes gyógyszerkombinációkkal is találkozni.

Dr. Driesz Márta kifejtette, rengeteg opioid tartalmú fájdalomcsillapító okozta problémával is találkozik.

– Idősekkel sokat foglalkozom. Az ilyen opioid tartalmú fájdalomcsillapítóknál nagyon sokszor előfordul, hogy hallucinációt okoz. Volt olyan, hogy az idős hölgybeteg teljesen ép tudat mellett mondta nekem: „Doktornő! Kétségbe vagyok esve, mert amióta ezt a fájdalomcsillapítót szedem, azóta azt látom, hogy a konnektor a szoba közepén lebeg.”

– Volt olyan férfibeteg, aki szintén ilyet szedett, és az egyre nagyobb dózis miatt képzelt ellenséggel viaskodott. Volt olyan betegem is, aki tíz éven át szedett nagy mennyiségben gyógyszert. Esetében szépen, lassan csökkentettük a dózist, két hónap alatt leszedtük a gyógyszereinek hetven százalékáról, ami megmaradt, azt átalakítottuk.

– Ezután egyszer csak megszólalt, és nem tudta, mi történt vele az elmúlt tíz évben. Mintha csak átaludta volna élete negyven- és ötvenéves kora közötti időszakát. Most, hogy ezek már nincsenek, újra elkezdett élni. Jó ezt hallani, csak ne lett volna az a tíz esztendő…

Mikor alakul ki a függőség?

– Az első, amikor az illető elmegy orvoshoz, aki felírja a gyógyszert, a beteg pedig előírásszerűen elkezdi szedni, de hosszú távon. Ám, amikor szeretné abbahagyni, azt veszi észre, hogy nem tudja, mert elvonási tünetei lesznek, ezért újrakezdi.

– A második esetben szintén felírja az orvos, ő is becsületesen kezdi el szedni, mígnem pár hét után rájön, hogy ez neki nagyon jó érzést okoz, és elkezdni megnövelni az adagját. A harmadik táborba azok tartoznak, akiknek az alkoholmegvonási tünetei miatt vagyok kénytelen ilyen gyógyszert felírni.

– Ezzel nagyon vigyázni kell, mert eleve függő betegről van szó, és ők nagyon könnyen átesnek az egyik függőségből a másikba. A negyedik típus pedig kezdettől fogva visszaélésszerűen használja a gyógyszereket.

– Egyértelműen az eufóriáért, nem biztos, hogy orvos írta fel, mert sajnos interneten is tud rendelni magának tetszőleges mennyiségben, vagy egyéb módon szerzi be a gyógyszereket – sorolta a különböző eseteket dr. Driesz Márta, pszichiáter főorvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában