Szakmai Fórum

2019.05.12. 09:58

Új paragrafusokról értekeztek bírák, ügyészek Szolnokon

Az új polgári perrendtartás gyakorlati alkalmazásának tapasztalatairól tartottak konferenciát e hét elején a Szolnoki Törvényszéken. A szakmai fórumon Jász-Nagykun-Szolnok megye csaknem teljes jogásztársadalma jelen volt.

Mészáros Géza

A konferencián a megye csaknem teljes jogásztársadalma megjelent.

Forrás: Beküldött fotó

A törvényszék és a Magyar Jogász Egylet megyei szervezete által közösen rendezett program előadói Gyöngyné dr. Kovács Gabriella, a törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási Kollégiumának vezetője és dr. Kis István törvényszéki tanácselnök voltak.

A törvényszék dísztárgyalótermében tartott rendezvényt dr. Varga Árpád megyei főügyész, a Magyar Jogász Egylet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke nyitotta meg, majd Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke nyitóelőadást tartott a polgári perrendtartás megújításáról.

A megnyitót követően Gyöngyné dr. Kovács Gabriella kollégiumvezető az új polgári eljárásjogi kódex perindításra és a keresetlevél visszautasítására vonatkozó rendelkezéseit, és az azokhoz kapcsolódó, a rendelkezések hatályba lépése óta eltelt csaknem másfél évben kialakult bírói gyakorlatot mutatta be.

A konferencián a megye csaknem teljes jogásztársadalma megjelent.
Fotó: Beküldött fotó

Az előadást követően dr. Kis István törvényszéki tanácselnök, a Szolnoki Törvényszék korábbi civilisztikai kollégiumvezetője vette át a szót, aki az ellenkérelem előterjesztéséről és a törvény által erre biztosított negyvenöt napos határidő indokoltságáról beszélt előadásában.

Az előadásokat élénk szakmai beszélgetés követte. Számos ügyvéd kérdezett az előadóktól, és fejtette ki jogi álláspontját az új törvényi rendelkezésekkel, azok értelmezésével, és a perindításra, valamint a pervitelre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A jogászi hivatást gyakorlók, különösen a polgári, gazdasági és munkaügyi perekben eljáró jogászok számára értékes és tartalmas konferencián elhangzottakat – beleértve a felmerült kérdéseket és az azokra adott válaszokat is – dr. Kis István zárszavában összegezte – kaptunk bővebb tájékoztatást az eseményről a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában