Szolnok/Mátraderecske

2019.06.07. 14:00

Hazánk egyik természeti kincséről hallhattak az érdeklődők

Gyógyvizekben gazdag országunkban ugyanis összesen két gyógygázfürdő, úgynevezett mofetta található.

Szathmáry István

A kezelés hasonló a gyógyfürdőhöz, csak itt víz helyett gáz van a medencében.

Forrás: Beküldött fotó

Ezt Kissné Kiss Erikától, a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő munkatársától tudhattuk meg, aki a Keresztény Értelmiségiek Szolnoki Csoportjának meghívására ismertette a földből feltörő gáz gyógyhatását.

Felbukkanása nagy riadalmat keltett a lakosság körében, hiszen a falu egy részén tömeges baromfipusztulás is figyelmeztetett a veszélyre. Mátraderecske lakossága viszont megtanult együtt élni a jelenséggel, azonban néhány ház pincéjében, és a mélyebb fekvésű helyiségekben több alkalommal fordult elő rosszullét.

1992-ben kisebb földmozgások következtében megnövekedett a vulkanikus kigőzölgés és egyre többen jelezték a háziorvosi rendelőben és az önkormányzati hivatalban, hogy egyes lakóházakban sorozatos rosszullétek fordulnak elő.

Folyamatos szellőztetés nélkül a megromlott levegő állandó szédülést, fejfájást és álmosságot okozott. A korabeli sajtó már a falu várható felrobbanásával riogatott, még a lakosság kitelepítését is fontolóra vették – vezette be előadását a gyógygázfürdő kutatási asszisztens asszonya.

A kezdeti pánik után a falu vezetősége tudományos intézmények bevonásával földtani, fizikai, kémiai, radiológiai és gyógyászati vizsgálatok elvégzését kezdeményezte a jelenség tisztázására.

Így derült ki, hogy az ezer méter mélyen található triász kori karsztvíztároló rétegből távozik a szerkezeti törések mentén a gáz, ami tartósnak tekinthető és gyógyászati célra is hasznosítható.

A vizsgálatok alapján az Egészségügyi Minisztérium 1999-ben a gázforrás gázát gyógygázzá, az időközben fölépült gyógyászati központot pedig 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette – foglalta össze további történetüket Kissné Kiss Erika.

A Mátra és a Bükk hegységek közelsége rendkívül tiszta levegőt biztosít az oda látogatók számára. Szolnokról is több vendég keresi fel a Mofettát –jegyzi meg örömmel az előadó, majd elmondta, hogy milyen egészségügyi panaszokra áldásos a gyógyító gáz.

Legfőbb összetevője a viszonylag magas koncentrációjú széndioxid, mely erős értágító hatással rendelkezik. De a mofetta gázában az oxigén, nitrogén, metán mellett bőségesen található a gyógyhatású radon is.

A kezelés hasonló a gyógyfürdőhöz, csak itt víz helyett gáz van a medencében.
Fotó: Beküldött fotó

Kezeléskor a gázt nem lélegzik be, a bőrön át jut a szervezetbe és a véráramba kerülve járja át a testet. A betegek állandó mentőápolói felügyelet mellett, könnyű ruházatban ülnek a gázban, aminek jelenlétét az elalvó gyertya lángja bizonyítja, hatását pedig a testet elöntő melegségérzés jelzi.

Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő ereje van, jó hatású az érrendszeri problémákra, vérnyomásra, ízületi panaszokra és mozgásszervi betegségekre is Emellett enyhíti a cukorbetegség kísérő jelenségeit is. Nő a járástávolság, gyakran teljesen megszűnik a fájdalom, gyógyulnak a fekélyes sebek, javítja a kedélyállapotot és a fizikai teljesítőképességet. Olyan természeti kincs, melynek használata nem jár mellékhatással.

Nem csak az idős kori betegségeknél jótékony hatású, megelőzés céljából fiatalok is felkeresik az intézményt, kivéve a 18 éven aluliakat, ők még nem vehetik igénybe. Azon kívül mint minden más gyógyfürdő-kezelés esetében, itt is vannak ellenjavallatok.

A kúra 10-15 kezelésből áll, melyet az OEP támogat, s megkezdéséhez az intézmény orvosai által véleményezett orvosi dokumentumok szükségesek. Egy próbakezelésre ettől függetlenül szívesen várják a látogatókat, sok szervezett csoport keresi fel a mofettát.

Volt, aki strandfelszerelésben érkezett a gázfürdőbe

Amivel az Intézmény hivatalos neve- Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő, voltak, akiknek figyelmét csupán a fürdő szó keltette fel. Egy négy tagú család például még a parkolóban átöltözve fürdőruhában, strandpapucsban, gumimatraccal, ráadásul az egyik gyerek békaember-felszerelésben érkezett hozzájuk.

Nagy volt a meglepetésük, amikor közölték velük, hogy itt víz helyett gyógygázzal találkozhatnak, de szívesen megmutatták nekik Magyarország egyik természeti csodáját…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában