Díjazás

2019.06.11. 17:21

Környezetvédelmi díjat vehetett át Bodor Viktor

Jászberényben az önkormányzat a környezetvédelmi világnap alkalmából első alkalommal adott át környezetvédelmi díjakat. Az elismerést az Örökös Ökoiskola címet viselő Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tantestülete, valamint Bodor Viktor nyugdíjas pedagógus kapta.

Illés Anita

Első alkalommal adták át a Jászberény Város Környezetvédelméért díjakat.

Fotó: Gémesi Balázs

Új elismeréssel bővült a városi kitüntetések száma. A képviselő-testület ugyanis nemrégiben megalapította a Jászberény Város Környezetvédelméért díjat, amit első alkalommal idén a környezetvédelmi világnap alkalmából adtak át.

E jeles alkalom célja, hogy széles körben felhívják a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználására, a hulladékképződés csökkentésére.

A kezdeményezéssel szeretnék elősegíteni az együttgondolkodást, a közös cselekvést a fenntartható fejlődés érdekében. A városi kitüntetéseket, elismeréseket dr. Szabó Tamás polgármester június 4-én adta át a polgármesteri hivatal dísztermében.

A környezetvédeleméért díjat közösség kategóriában a jászberényi Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola tantestülete kapta a környezeti nevelésre nyitott több évtizedes környezetvédelmi munkája elismeréseként.

Az iskola 2005-ben, az országban egyedüli gyógypedagógiai intézményként, elnyerte az Ökoiskola címet, amit később többször is megkapott, így vált Örökös Ökoiskolává. Ez a környezeti nevelés és fenntarthatóság pedagógiájának legmagasabb szintű állami elismerése.

A díjátadáson megtudhattuk többek között azt is, hogy az iskola a szomszédságában található Zagyva területének tisztán tartásában is közreműködik, a szülők és a közeli lakótelep lakóinak bevonásával.

Első alkalommal adták át a Jászberény Város Környezetvédelméért díjakat.
Fotó: Gémesi Balázs

Mára pedig ott egy tanösvény kialakításáig jutottak el. Elnyerték az Ózon zöld díjat, így korábban az Ózon tv-ben is bemutatkozhattak. 2017-től birtokolják a Fogyasztói tudatosságra nevelés címet, amit öt évig viselhet az iskola.

A gyerekek elméleti ismereteiket a gyakorlatban is kipróbálhatják. A talaj nyomában és védelmében végzett mikroszkópos vizsgálatok például nagy élményt jelentettek a diákoknak.

A növények növekedését, gondozását a gyakorlatban is megtapasztalhatják az iskola udvarán kialakított kertben. Az intézmény küldetése, hogy elősegítse az eltérő képességű, hátrányos vagy halmozottan hátrányos értelmi képességű gyermekek társadalomba való beilleszkedését.

Különleges kertet alakított ki

Jászberény Város Környezetvédelméért díjban részesült több évtizedes környezetvédelmi munkája, a környezeti kultúra magas szintű ápolása elismeréseként Bodor Viktor nyugdíjas pedagógus.

A Liska József Erősáramú Szakközépiskola és Kollégium nyugalmazott tanára az iskola udvarán különleges gyűjteményes kertet alakított ki. Diákjaival felvállalta a város közterületeinek gondozását, a Kapitánykert, a Zagyva-­part módszeres gondozója. Lakó­környezetében, a Szúnyogos utcában gyűjteményes kertet alakított ki és virágokkal gyönyörködteti az ott élőket, valamint az arra járókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában