Szolnok

2019.06.25. 13:50

Mindennap irtják a szúnyogokat

A vasárnapi földi melegködös irtás után ezen a héten szerdáig mindennap légi és földi kémiai gyérítés lesz a megyeszékhelyen.

Molnár-Révész Erika

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program április 30-án indult. Képünk illusztráció.

Fotó: Illusztráció/Csabai István

Emellett biológiai irtást is bevetnek a szakemberek, mely a szúnyoglárvákat pusztítja el. Múlt heti sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc polgármester hangsúlyozta, az óvodák és a bölcsődék környékén még intenzívebben irtják a vérszívókat, hogy a gyermekek a lehető legkevesebbet érezzenek meg a problémából. Ezért a földi kémiai védekezéssel érintetett területek további kétszáz hektárral egészülnek ki, melyek elsősorban az említett intézmények környékét jelentik.

Az idei szúnyoginvázió komolyságát jelzi, hogy az irtásra szánt negyvenhárommillió forintos éves keretet már most, júniusban túllépte a város, az eddigi költségek már elérték a negyvennyolcmillió forintot.

A légi irtás összesen háromezer-nyolcszáz hektárt érint, a földi melegködös gyérítés kevésbé szúnyogfertőzött években négyszáz hektáros területet ölel fel, ezt idén nyáron már ezerkétszáz hektárra bővítette ki az önkormányzat.

A mostanában tapasztalható szeszélyes időjárás azonban gyakran közbeszól a gyérítés menetébe és gyakoriságába. A hőségriadó, az esős idő, vagy a feltámadó szél miatt előfordul, hogy le kell állítani a korábban tervezett munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában