étkeztetés

2019.06.12. 19:53

Új eszközöket vehetett birtokba a kenderesi konyha

Több mint tíz évet vártak arra, hogy új eszközöket vehessenek a kenderesi önkormányzati központi konyhára. Most a város egy pályázaton 47 millió forintot nyert erre. A konyhában több korosztálynak főznek, az óvodástól a nyugdíjasig.

Daróczi Erzsébet

Az új eszközökkel könnyebb a főzés is – mondja Bartucsek Károlyné és Besenyői Tiborné.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A központi konyha 1993-ban került az önkormányzat tulajdonába, jelenleg is az akkori formájában működik. Az intézmény szociális, gyermek- és rendezvényi étkeztetést folytat Kenderesen, de a közigazgatásilag ide tartozó Bánhalma lakosságát is ellátja.

– Ezek a szakfeladatok szükségessé teszik a folyamatos működést – mondta Pádár Lászlóné polgármester, akitől megtudtuk, a konyha épületét 2006-ban felújították, hogy a hatályos ÁNTSZ előírásoknak megfeleljen.

Bár az épület megszépült, azonban az eszközök fejlesztésére nem volt lehetőség, így a konyha ebből a szempontból elmaradott volt, sok eszköz alig felelt meg a hatályos előírásoknak, ami nagymértékben megnehezítette a napi munkavégzést.

Most azonban a város sikeres pályázatának köszönhetően sor került a konyha eszközállományának teljes cseréjére és bővítésére. Az eszközök beszerzése nagy segítséget nyújt a konyhától elvárt rendszeres, magas minőségű szolgáltatás teljesítéséhez és az ott dolgozók munkáját is könnyíti.

A jó minőségű új eszközökkel az étkeztetést biztosító személyzet gördülékenyebben tudja végezni a munkáját, ezáltal a konyha működése is minőségi javulást érhet el. Mint Pádár Lászlónétól megtudtuk, az önkormányzat keresi a további pályázati lehetőséget, hogy energetikai felújítására.

A mostani fejlesztés pozitív hatásait leginkább az óvodás- és iskolás korú gyermekek és a szociális étkeztetést igénybe vevő személyek érezhetik, érzik. A szociális étkeztetésben azon személyek napi egyszeri meleg étkezésének ellátásáról gondoskodik a konyha, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani koruk vagy egészségi állapotuk miatt.

Az új eszközökkel könnyebb a főzés is – mondja Bartucsek Károlyné és Besenyői Tiborné.
Fotó: Daróczi Erzsébet

A konyha hat állandó alkalmazottal és két közfoglalkoztatottal dolgozik, vezetőjük odafigyel kollégáival arra is, hogy a napi menü megfeleljen minden korosztályi előírásnak. A napi háromszori étkeztetést igénybe vevő gyerekek számára is egészséges tízórait, uzsonnát biztosítanak sok gyümölccsel.

Már a nyári szünidei gyermekétkeztetésre is készülnek, a hivatal tájékoztatta erről a szülőket. A hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek kedvezményes gyermekétkeztetésre jogosultak a nyári szünet idejére, de csak akkor kapnak ellátást, ha a gyermek szülője vagy törvényes képviselője időben igényli azt.

Az étkeztetés helye az önkormányzati központi konyha, ahol déli meleg főétkezést biztosítanak a gyerekeknek, kizárólag elvitellel. Az étel helyben fogyasztására nincs lehetőség, ezért ételhordó edényről a szülőknek kell gondoskodniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában