Vélemény

2019.07.10. 17:30

A templom restaurálása nem csak egy hívő számára lehet különleges

Égig nyúló állványok, és felújítási munka hangjai jellemzik ezekben a napokban a szolnoki belvárosi templom mindennapjait.

Hartai Gergely

Néhány hete ugyanis a falfestések rendbe tételével foglalkoznak a szakértők, akik tudásuk legjavát latba vetve igyekeznek visszaadni az impozáns helyszín egykori arculatát. Néha még ennél jóval többet is.

Hétfőn azzal szembesültünk, hogy olyan falra festett alkotás látott napvilágot, amely hosszú ideig volt láthatatlan. Krisztus feltámadásának jelenete a minap rajzolódott ki a restaurátorok szeme előtt.

Tíz méter magasban, az állványról szemlélve, nem akármilyen élmény volt látni, hogy századokkal ezelőtt hogyan látta a kor embere a szenvedéstörténet utolsó jelenetét. Vagyis, hogy hogyan alkotta meg az ismeretlen festő Jézust, a katonák arckifejezéseit, a sziklasírt, és milyen környezetben helyezte el őket.

Ha valaki azt gondolná, hogy a belvárosi templom restaurálása csupán a hívő ember számára lehet különleges, nagyon téved. Bármilyen legyen is a világnézetünk, abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a helyreállítások során talált „újdonságok” nemcsak a templomot és környezetét gazdagítják, hanem az egész város kulturális értékét is növelik.

A jövőre nézve nagy kérdés, hogy milyen érdekességeket rejthetnek még az épület falai. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy minél többet megmentsünk a régmúlt korokból ránk maradt festett örökségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában