Szolnok

2019.07.05. 14:00

Elismerték az igazgatóhelyettes nevelői munkáját

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vehette át Kovács Sándorné Pető Katalin a kö­zelmúltban. A Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános iskola igazgatóhelyettesét egy Máriapócson rendezett évzárón díjazták.

Szabó Lilla Laura

Kovács Sándorné Pető Katalin (balra) számára a Verne-vetélkedő mindig fontos és izgalmas esemény.

Fotó: Fodor Orsolya

– Harminchét éve dolgozom már a tanári pályán, magyar-történelem szakos vagyok. Amikor Szolnokra költözött a családom, az Újvárosi Iskolában kezdtem tanítani. Végigjártam a ranglétrát, szaktanárból osztályfőnök, munkaközösség-vezető, igazgatóhelyettes lettem, végül még igazgató is voltam.

– Jelenleg ismét helyettes pozícióban tevékenykedem – meséli Kati néni. Az energia és lelkesedés szinte süt a hangjából, világéletében a szorgalom jellemezte. Gyakran fordult az újdonságok, a fejlődés irányába, tankönyveket írt, minden fronton szélesítette ismereteit, világlátását. A rendszerváltás előtt egy iskolakísérlethez is csatlakozott. A magyar iskolarendszer megújítása és a nemzeti alaptanterv kidolgozásának ideje volt ekkor.

– Egy tanulmányút során jártam Németországban és Izraelben. Nagyon sokat adtak nekem az itt szerzett élmények. A holokausztközpontot is meglátogattam, igazán meghatározó volt ez számomra – idézi fel emlékeit. Szorgalmasan gyűjtötte a tudást, hogy minél több ismeretet adhasson át a gyermekeknek. Az évek alatt gyakran kérdezték meg tőle, hogyan bírja a munkát. Válasza egyszerű, kézenfekvő.

– Aki nagyon szereti a gyerekeket és mindig is erre a hivatásra készült, megtalálja a forrást, amiből erőt meríthet. Sokféle helyzetbe kerülünk, de mindig akad olyan, ami átlendít a nehézségeken. Jelenleg is éppen van olyan élmény, amelyből töltekezhet. Büszkén meséli, hogy már 30 éve rendeznek Verne-vetélkedőt.

Kovács Sándorné Pető Katalin (balra) számára a Verne-vetélkedő mindig fontos és izgalmas esemény.
Fotó: Fodor Orsolya

A gyerekek szívesen olvasnak, lelkesen, csillogó szemekkel várják a versenyt, az új kihívásokat. Ebben az évben a 80 nap alatt a Föld körül a megméretés témája.

– Ezek az élmények kis örömkockák, ilyen mozaikból van a boldogság, úgy hiszem.

Arra a kérdésre pedig, hogy mik a jövőbeli tervei, mi más is lehetne a válasza:

– Örömöt, élményt szerezni a gyerekeknek!

Az intézmény igazgatója javasolta

A díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy a nevelők katolikus oktatásban végzett munkáját elismerjék. A Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola közel tíz éve működik jelenlegi formájában.

Kati néni ez idő alatt számtalanszor tett tanúbizonyságot szorgalmáról, és a gyerekekkel való különleges kapcsolatának erejéről. A megtisztelő elismerésre az intézményvezető, Oláhné Kanyó Andrea tett javaslatot.

Kati nénit igazán meghatotta a gesztus, csodálatos élményként élte meg. S bizony, nem csak a díjért hálás, kollégái, a szülők és a közösség együttműködése és munkája is hozzájárult az ő érdemeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában