mezőtúr

2019.07.17. 17:28

Figyeljünk oda a fészkelő madarakra!

Különleges madarak élnek a Hortobágy-Berettyó folyó városi szakaszán. Éppen tart a fokozottan védett állatok költési időszaka, így élőhelyük védelmének érdekében bizonyos nyári programokat elhalasztottak.

Szabó Lilla Laura

A szerkőfiókák mostanság kelnek ki. Az őrszolgálat folyamatosan figyeli őket.

Fotó: Nagy Gábor

Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának természetvédelmi tájegységvezetője mesélt a szerkőkről, illetve megóvásuk fontosságáról.

– A nyár beköszöntével mindenki szívesen van a vízen, vízparton. Ám nem szabad elfelejteni, hogy az élővizek bizony sok állatnak adnak otthont. Meg kell találni az egyensúlyt – magyarázta a szakember.

Korábban is volt már arra példa, hogy különféle vízi sportokat űztek a Hortobágy-Berettyón. Ám ezek nagyon zavaró hatással voltak a környék élővilágára. Az ilyen esetekben igen fontos a szervezetek, magánszemélyek és önkormányzatok közötti kommunikáció.

– A szóban forgó esetet remek együttműködéssel tudtuk megoldani. Nekünk soha nem a büntetés a célunk, hanem a megelőzés, a természeti értékek védelme, ezért teszünk annyi erőfeszítést.

– Kiemelném, hogy a mezőtúri önkormányzat mindig nagyon rugalmasan, segítőkészen áll az egyes helyzetekhez. A város egyébként kiemelten szép természeti látványosságokkal büszkélkedhet. Értékes vízitök- és tündérfátyol-állományok csábítják oda a szárnyasokat.

– A nagy, összefüggő szőnyeget alkotó zöld területek ideális körülményeket nyújtanak számukra. Többek között a fattyúszerkők és kormos szerkők is igazán kedvelik ezeket. A különleges madarak fokozottan védettek. Természetvédelmi értékük egyedenként a fattyúszerkő esetében százezer, a kormos szerkő esetében pedig kettőszázötvenezer forint.

A szerkőfiókák mostanság kelnek ki. Az őrszolgálat folyamatosan figyeli őket.
Fotós: Nagy Gábor

A szakemberek ezért a madarak itt tartózkodása alatt kiemelt figyelmet szentelnek nekik. Sőt! Már a legkisebbek figyelmét is igyekeznek felhívni az élőhelyek fontosságára. Gyakran szerveznek foglalkozásokat, túrákat számukra.

– Nem titkolt cél, hogy közelebb vigyük a gyermekekhez a természet szeretetét. Emellett persze egy kicsit a szakmai utánpótlás kinevelése is szempont – vallotta meg mosolyogva Ákos.

Bizony az ő munkájuk szintén olyan hivatás, amelyet szívvel-lélekkel kell művelni. Ám bíznak abban, hogy erőfeszítéseik nyomán értékes tudást adhatnak át a következő generációnak.

Gyakran hívják a szakembert

Ákosékat gyakran hívják újonnan vásárolt, felújításra váró ingatlanokhoz, ha például fecskefészket találnak. A szakemberek minden esetben kimennek a helyszínre, és a legmegfelelőbb megoldással igyekeznek segíteni a helyzeten.

Szerencsére sokan fordulnak hozzájuk, számos szárnyas élete menekült már meg az együttműködéseknek köszönhetően.

A fattyúszerkő és kormos szerkő is növényekből építi fészkét

A szerkők vonuló madarak. Tavasszal érkeznek vissza a déli területekről, majd a hínárok és vízinövények megerősödéséig várnak a fészekrakással. Bomló növényi részekből készítik fészkeiket, a felszínen lebegő részeket használják alapként. Ám pontosan emiatt folyton javítaniuk kell a hajlékot.

Telepekben fészkelnek, így nagyobb eséllyel tudnak védekezni a ragadozókkal szemben. Két-három tojást raknak, a fiókák július közepén kelnek ki.

Alapvetően vízi bogarakkal, rovarokkal táplálkoznak, ám gyakran látogatják meg a közeli mezőgazdasági területeket is különféle rovarzsákmány reményében. A Hortobágy-Berettyó főcsatorna Mezőtúrt érintő szakaszán jelenleg száz pár fattyú- és több mint tíz pár kormos szerkő vert tanyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában