Szolnok

2019.07.26. 14:28

Jutalmat kaphatnak a fiatalok, ha összegyűjtik a műanyag flakonokat

– Kis pontgyűjtő füzeteket készíttettünk, amellyel, hogyha leadnak egy palackot vagy egy üveget, akkor a pontokért különböző jutalomban részesülnek a diákigazolvánnyal rendelkező fiatalok – mondta a program lényegéről az erről szóló sajtótájékoztatón Oláh Csenge diákpolgármester. A helyszín nem véletlenül a Tiszaparton álló Dokk terasz.

Molnár-Révész Erika

– A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a mellette található faházban önkéntesek adják a kuponfüzetet és a pecséteket is. Itt lehet ugyanis leadni a PET palackot, az alumínium dobozt is, az eldobható poharat, az üvegeket péntek és szombat este kilenc és hajnal két óra között.

– Egy ember egy kuponfüzettel rendelkezhet. Nagyon fontos, hogy egy este 10 pecsétet lehet szerezni, az esetleges visszaélések miatt. Az önkéntesek tíz összegyűjtött pecsét után kuponokat adnak.

– Tíz pecsét után üdítőt, 18 éven felülieknek sört is, 20 után egy lángost, 40 után strandtöröklözőt vagy bögrét kaphatnak a fiatalok. Az 50 pecsét kigyűlése után napijegyet kaphatnak a Provokáció Fesztiválra – mondta a részletekről Kosztyu András, a Szolnok Városi Diáktanács elnöke.

A megtelt kuponfüzeteket le lehet adni, ezek sorsoláson vesznek részt, melyen az egyik nagy elektronikai eszközöket forgalmazó cég utalványát lehet megnyerni. Az akciót szolnoki fiatalok találták ki, akik a városban régóta fennálló problémára szerettek volna megoldást találni.

– Folyamatosan szembesülünk azzal, hogy a Tiszaparti sétányon üvegek, PET palackok garmadáját szórják szét. Ha még az üveget is összetörik, akkor még a kutyásoknak és a kerékpárosoknak is ártanak, de összességében a városképnek sem tesz jót.

– Azon gondolkodtunk, miként lehet ezt a problémát kezelni, hogyan tudjuk érdekeltté tenni a lakosokat, fiatalokat, hogy ne szemeteljenek. Erre találták ki a szintén fiatalok ezt a programot – mondta a sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester.

– Több támogató partnerünk van, az NHSZ-től például hulladékgyűjtő edényeket kaptunk és segítenek az elszállításban. Nagyon fontos, hogy ezek szelektív hulladékgyűjtők, ezzel szeretnénk formálni a szemléletet.

– Egy város nagyon büszke lehet arra, hogy egy ilyen csapata van, akik fiatalként példát tudnak mutatni a város egész közösségének – hangsúlyozta dr. Versitz Éva, az önkormányzat Humán Igazgatóságának vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában