JÁSZBERÉNY

2019.07.15. 11:28

Rangos elismerésben részesült a könyvtáros

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Székesfehérváron tartotta ötvenegyedik vándorgyűlését.

Illés Anita

Gulyás Erzsébet helytörténeti könyvtáros szakmai teljesítményét Kertész Gyula-emlékéremmel ismerték el.

Fotó: Gémesi Balázs

Az országos találkozón Gulyás Erzsébet, a Jászberényi Városi Könyvtár helyismereti könyvtárosa Kertész Gyula-emlékérmet vehetett át kiváló szakmai teljesítményéért. Hivatástudata egész életét áthatja.

Az MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezete és a Bibliográfiai Szekció 2005-ben dr. Kertész Gyula bibliográfus-helytörténész emlékére díjat alapított, amivel azóta a szervezet által legérdemesebbnek ítélt szakember munkáját ismerik el.

A rangos díjat idén Gulyás Erzsébet, a Jászberényi Városi Könyvtár helyismereti könyvtárosa vehette át az egyesület székesfehérvári vándorgyűlésén. Erzsébet olyan családban nőtt fel Jászdózsán, ahol szülei az olvasás szeretetére nevelték, így a könyvekkel már gyerekként örök barátságot kötött. Későbbi pályaválasztásában pedig a község egykori könyvtárosa, Békéssy György motiválta.

– Az érettségi után szülőfalum, Jászdózsa könyvtárában helyezkedtem el, majd 1974-től a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársa vagyok. Mindig fontosnak tartottam, hogy képezzem magam, éppen ezért elvégeztem a debreceni tanítóképző könyvtár-népművelő szakát, majd később az ELTE-n könyvtár szakon egyetemi végzettséget szereztem.

– Az első szakdolgozatomat Jászdózsa bibliográfiájából írtam Kertész Gyulánál, a díj névadójánál. A második diplomamunkám pedig a berényi könyvtár történetéről szólt – mesélte Gulyás Erzsébet, akinek A Jászság könyvészete című kötete 2008-ban jelent meg.

A könyvészet a Jászság és az ország más pontjain létrejött jász településekről nyomtatásban megjelent vagy elektronikusan rögzített kiadványok adatait tartalmazza. Erzsébet nemcsak az olvasás szeretetét hozta otthonról, hanem helytörténet iránti érdeklődését is, hiszen édesapja, Gulyás János pedagógus hozta létre a „Dósai” Honismereti Szakkört.

Gulyás Erzsébet helytörténeti könyvtáros szakmai teljesítményét Kertész Gyula-emlékéremmel ismerték el.
Fotó: Gémesi Balázs

– Nagyon szeretem a történelmi témájú könyveket. Napjainkban úgy is mondhatjuk, hogy reneszánszát éli a helytörténet. Örömmel tölt el, amikor helyismereti vetélkedők előtt az iskolások intézményünkbe jönnek kutatni a város múltja után – mondta a könyvtáros, akinek feladtuk a leckét, mikor azt kérdeztük tőle, nevezze meg a kedvenc könyvét.

– Gyermekkoromban Jonathan Swift Gulliver utazásai című olvasmánya volt a kedvencem. Mostanában pedig Radnóti Miklós verseskötete áll közel a szívemhez – árulta el Erzsébet, aki azt is hozzátette, hogy szabadidejében nagyon szeret utazni és természetesen olvasni.

Folyamatosan képezte magát

Gulyás Erzsébet évtizedek óta nagy hivatástudattal végzi munkáját, ami gyakorlatilag egész életét meghatározza. A számítógép és internet megjelenése a könyvtárosszakmát is jelentősen átalakította. Ennek megfelelően folyamatosan képezte magát az évek során. Nem véletlen hát, hogy a könyvtárosokat tömörítő egyesület Erzsébet munkáját ismerte el.

– Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy én kapom a díjat. Örülök, mert úgy érzem, hogy tényleg a szakmai teljesítményem miatt érdemeltem meg. Azt hozzáteszem, hogy a Kertész Gyula-díjban a munkatársaim támogatása is benne van – mondta Erzsébet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában