GALÉRIÁVAL

2019.08.07. 09:19

Bemutatták a hónap műtárgyát a berényi Szikra Galériában

A berényi Szikra Galéria hónap műtárgya sorozatában kedden Makay József jászberényi festőművész Lovak és Lovaskocsi című alkotását Farkas Edit, a Hamza Múzeum igazgatója mutatta be a művészetkedvelő közönségnek.

Illés Anita

A rendezvénnyel a festőművész születésének századik és halálának a negyvenedik évfordulójára emlékeztek. Makay József 1919. augusztus 10-én született Jászberényben. Általános és középiskolai tanulmányait is szülővárosában végezte. 1937-ben Rudnay Gyula Kossuth-díjas festőművész, grafikus és iparművész biztatására jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, ahol mestere Rudnay volt.

A jászberényi alkotó első önálló kiállítása 1947-ben volt a Jászság fővárosában. Festményeihez az élet valamennyi területéről merített ihletett, hiszen alkotásain éppúgy megörökítette a természet világát, mint az emberi lét pillanatait. 1979. november 8-án hunyt el Jászberényben. A hónap műtárgya eseményen zongorán közreműködött Kispál Berta, kürtön pedig Farkas Márton.

A Palotásy János Zeneiskola növendékeit zongorán Farkasné Szőke Tünde kísérte. A festmények augusztus végéig tekinthetők meg a galéria nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában