TISZAFÜRED

2019.08.24. 15:30

Gyöngy Tamás és lova nagy reményekkel várja a Nemzeti Vágtát

Az idei Tisza-tavi Vágta inkább az esős, bizonytalan időjárás és az elmaradó döntő futam miatt lett emlékezetes. A hazai lovas, Gyöngy Tamás számára azonban egyéb szempontból is felejthetetlen marad.

Ujvári László

Gyöngy Tamás és lova, Market Tipping nagy reményekkel várja az idei Nemzeti Vágtát.

Fotó: Ujvári László

Nehéz úgy felkészülni egy versenyre, hogy előző este és aznap hajnalban sem biztos, hogy rajtvonalhoz állhatnak a versenyzők. Ugyanígy történt ez az idei Tisza-tavi vágtán, augusztus 3-án is. A heves esőzések miatt a pálya nem volt lovagolható. Csodával határos módon azonban a délelőtti esőzés elmaradt, a pályát pedig – igaz, keserves munka árán, de – sikerült rajtra kész állapotba hozni.

– Köszönet mindazoknak, akik a pálya helyrehozatalán dolgoztak. Gyors munkájuknak köszönhetően kiváló pályán versenyezhettünk – kezdte a rendező település lovasa. Rögtön a sorsoláson egy futamba került a legerősebb indulóval, a kétszeres vágtagyőztes Baja lovasával. Új társával tehát igazi kihívás várt rájuk.

– Hároméves korában került hozzánk Market Tipping, a származása miatt vettük meg. Egy háromnegyedes teli­vérezettségű, herélt, ez a legjobb arány, amit a vágta szabályai engednek – magyarázta hírportálunknak Gyöngy Tamás. Hozzátette, az otthoni munkában kiválóan teljesített, de az első versenyén, a Hortobágyi Vágtán elmaradt a várakozásoktól. Tekintettel arra, hogy fiatal és tapasztalatlan, a tiszafüredi előfutamon még egy esélyt kapott. Market Tipping pedig köszönte szépen, és kiváló teljesítménnyel hálálta meg a lehetőséget.

– Szerettem volna tudni, mekkora a különbség a lovam és egy élmezőnybe tartozó vetélytársa között. Az eredmény meglepett – fogalmazott. Nem gondolta volna, hogy mindössze két lóhosszal maradnak le, végezve így a második helyen. Sőt, az utolsó körben egy igen veszélyes támadást tudtak indítani az első helyért.

Külön érdekesség az eredménnyel kapcsolatban, hogy éppen azt az Újfehértót előzték meg fél körrel, aki egy évvel ezelőtt kiejtette őket a versenyből. Akkor még a kisebb méretű Tofifivel versenyzett, és egészen a Nemzeti Vágta középdöntőjéig jutottak. Tofifi idén egy könnyebb társat kapott, a nyíregyházi Kaló Fannit, a huszonhárom kilogrammos súlykülönbség pedig rögtön győzelmet hozott. Idén Besenyőtelek színeiben megnyerték a Hortobágyi Vágtát, így ők is ott lesznek a Hősök terén szeptemberben.

– A Tofifi körülbelül húsz százalékot tett hozzá a tavalyi teljesítményéhez, büszke vagyok rá. Ezen a szinten már sokat számít a súly – állapította meg Tamás.

Míg Tofifi egy tízesztendős, négy vágtát is megjárt, kisebb termetű ló, Market Tipping mindennek az ellenkezője. Öt esztendős, húsz centiméterrel magasabb, de tapasztalatlan.

– Még idő kell neki, hogy beérjen és kibontakozzon a versenypályán, de az már most látszik, hogy nagyon sok van a lóban. Budapesten egy középdöntőbe jutás szenzációs teljesítmény lenne tőle – vélekedett.

Gyöngy Tamás és lova, Market Tipping nagy reményekkel várja az idei Nemzeti Vágtát.
Fotó: Ujvári László

– A sorsoláson sok múlik majd, de ha egy erős mezőnyben csekély lesz az esély a továbbjutásra, akkor szeretnénk bekerülni nyolcvan másodperc alá. Az már az a szint, ahol jegyzik a lovakat – tudtuk meg.

Tamás meggyőződése, hogy amennyiben Market Tippingnek sikerül levetkőznie a fiatalságából eredő versenydrukkot, nagy lehetőségek állnak előtte. Származása és tehetsége alapján egyszer még döntőt is futhat Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában