GALÉRIÁVAL

2019.09.19. 06:55

A volt szolnoki cukorgyár területén bővít a Stadler

A tervek szerint az év végére befejeződnek a munkálatok a Stadler új forgóvázüzemében. A több mint hárommilliárd forintos beruházás az egykori cukorgyár területén valósul meg. Az építkezés alakulásáról a helyszínen tájékoztattak.

Hartai Gergely

– Sokszor beszélünk a szolnoki gyárról, amely a cégcsoport egyik büszkesége. A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft.-ről azonban már kevesebb szó esik. A pusztaszabolcsi központú cég alegysége a forgóvázüzem, ami Szolnokon működik... – mondta el sajtótájékoztatóján Dunai Zoltán.

A Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a társaság Szolnok életében betöltött szerepét jól mutatja, hogy a cég árbevétele tavaly nyolcmilliárd forint volt. Ebből a nyolcmilliárd forintból a forgóvázüzem 5,2 milliárdot produkált. Az idei év adatai azonban még vonzóbbak, hiszen az év első nyolc hónapjában az egész társaság bevétele 8,5 milliárd forintig, a forgóvázüzemé 6,4 milliárd forintig jutott.

Az új, jelenleg kialakítás alatt álló üzemegységgel kapcsolatban Dunai Zoltán megjegyezte, az egykori cukorgyár területén helyet foglaló komplexum rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, közlekedés szempontjából könnyen megközelíthető.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő ezután a megyeszékhely újabb vasúti beruházását méltatta. Mint mondta, korábban a szolnoki szakképzésnek egyik kulcskérdése volt, hogy a Stadler miként fejleszt a városban. Szerinte a most zajló kapacitásbővítéssel további lehetőségek nyílhatnak meg a helyi gazdaság előtt.

– Mind európai, mind magyarországi léptékkel mérve jelentős fejlesztés ez a mostani. Kívánom, hogy az üzemcsarnok elindulása a város építkezését szolgálja – zárta szavait a képviselő.

– Amit itt láthatunk, a Stadler forgóvázrevíziós üzeme... – vette át a szót az épülő üzemcsarnokban a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. ügyvezető igazgatója. Roger Wey arról beszélt, az üzem felépítése fontos lépés a vállalat életében. Jelenlegi üzemük mérete ugyanis már nem volt elegendő az újabb fejlesztésekhez. A vezető hangsúlyozta, ha minden a tervek szerint halad, már az év végén megkezdődhet a termelés az új létesítményben.

A város vezetői is megtekintették a beruházást
Fotó: Mészáros János

A tájékoztatón azt is megtudhattuk, a beruházás több mint 3 milliárd forintból valósul meg. Ennek eredményeként az eddigi 250 forgóváz nagyjavítására és gyártására vonatkozó éves kapacitás idén már 400, jövőre pedig mintegy 800 forgóvázra emelkedik.

Szalay Ferenc polgármester szerint a Stadler korábbi fejlesztése önbizalomnövelő erőként jelent meg a városban, amely megmutatta, hogy Szolnok biztosítani tudja a vállalat működése szempontjából nélkülözhetetlen jogi feltételeket és persze a munkaerőt.

– Mára Szolnokon szervizelik, és tartják karban a vasúti járműpark jelentős részét, emellett Szolnok az egyedüli az országban, ahol új vonatokat gyártanak. Ezzel együtt elmondhatjuk, hogy Szolnok hamarosan a rendszerváltás előtti gazdasági erő szintére érkezik, melyben a vasúti gépgyártás jelentős szerepet vállal – vélekedett a városvezető. Majd arra is kitért, meghatározó, hogy a cég a munkaerő szempontjából a későbbiekben is megtalálja számításait a városban. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a vállalat a város segítségével tovább erősítse a szakképzéssel való kapcsolatait.

 

Nagyot nő a termelési terület

A jelenlegi beruházás keretében egy 8000 négyzetméter összterületű üzem épül, amelyből 7000 négyzetméteres területen a termelés, 1000 négyzetméteren pedig irodai munka folyik majd. A szolnoki gyáregység jelenleg 1800 négyzetméteren működik, így a technológiai fejlesztés óriási növekedési lehetőséget biztosít a vállalatnak. A Stadler ugyanakkor nemcsak a termeléshez szükséges terület nagyságát növeli, de egymilliárd forint értékben technológiai fejlesztéseket is végrehajt. A kapacitásbővítés emellett mintegy harminc fős létszámbővítéssel is együtt jár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában