SZOLNOK

2019.09.08. 07:00

Hulladékégetés zavarja a környékbeli lakókat

Rendszertelen időközönként átható füst terjeng a Vízpart körút egyes szakaszain és a Ponty utcában, mely sokakat zavar a környéken. A környékbeliek attól tartanak, az ősz beköszöntével egyre többen próbálnak majd égetéssel megszabadulni a zöldhulladéktól, szeméttől.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Sokat szenvedünk a füsttől, a környékünkön ugyanis rendszertelenül hulladékégetés történik – beszélt a több éve tartó problémáról a Ponty utca egyik lakója. Varga Imréné elmondta, a füstszag több helyi lakos komfortérzetét is rontja. Az elmúlt hetek forróságában ráadásul sokszor az ablakot sem lehetett kinyitni, mivel a füst vastagon állt az utcában. Megtudtuk, a „jelenség” döntően a Ponty utca, a Vízpart körút és a Tölgy utca környezetét érinti.

– A füstölést általában a Vízpart körút felől észleljük, kiszámíthatatlan időpontokban. Az effajta tevékenységet azonban nem igazán értjük, hiszen nagyon jól működik a szelektív hulladékgyűjtés a területen, így nem lehet arra hivatkozni, hogy nincs hova tenni a felesleges anyagokat – mutatott rá a hölgy.

Varga Imréné szerint a probléma azért is időszerű, mivel így ősszel felerősödhet a kinti hulladékégetés. Margit abban bízik, lehet esély rá, hogy jó levegőt szívhassanak a környéken.

– Jó lenne valamiképp felhívni a figyelmet arra, hogy legyünk tekintettel egymásra. Talán egy beidegződés ez a régi világból, hogy el kell égetni mindent, s az a tiszta udvar, rendes ház, ahol felperzseltük a hulladékot. Ez viszont semmiképp sem jelenthet megoldást – mondta a hölgy. Hozzátette, a hétfő esti égetés igencsak meghatározó számukra, akkor ugyanis különösen nagy adagot kapnak.

Az elmúlt hetekben nem érkezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz az említett térségből lakossági bejelentés, nem került sor tűzoltói beavatkozásra sem. Erről már Dávid Evelin, a megyei katasztrófavédelem szóvivő-helyettese tájékoztatta hírportálunkat.

Hangsúlyozta, hulladékot égetni tilos, kertes házak esetében csupán zöldhulladék-égetésre van lehetőség. Kerti zöldhulladékot is csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Szolnok önkormányzata nem rendelkezik olyan önkormányzati rendelettel, amely lehetővé tenné a szabadtéri zöldhulladék-égetést.

– A kertben tehát tilos a hulladék elégetése. Ugyanez igaz az ingatlanon belülre, vagyis fűtés céljából sem szabad elégetni a szemetet. Kivétel ez alól a papír és a kezeletlen fa, ezekkel szabad fűteni – részletezte a szóvivő.

Érdemes betartani a szabályokat

A katasztrófavédelem közölte, nemsokára itt a fűtési szezon, ezért fontos, hogy senki se fűtsön színes papírral, háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, rongyokkal, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.

Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz is vezethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában