JÁSZKUNSÁG

2019.09.13. 14:00

Megyénkben is egyre többen választják a telekocsis utazást

Bár akadnak, akik kétkedve fogadják a lehetőséget, a telekocsi szolgáltatás mégis egyre népszerűbbnek tűnik. Prácser Attila, az Oszkár nevű szolgáltatócég társalapítója és jelenlegi ügyvezetője elmondta, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyeszékhely, Tiszafüred és Mezőtúr szerepel a kedvelt úti célok között.

P. Pusztai Nóra

Az adatok azt mutatják, hogy elsősorban a huszonhárom és harmincöt év közöttiek választják a telekocsis utazást, ilyenkor akár barátságok is születhetnek.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A szolgáltatás célja, hogy autós költséget spóroljon, az utasok a tömegközlekedéshez képest kényelmesebben és gyorsabban juthassanak el a kiválasztott városba.

Nem mellékesen a hosszú autóutak során még barátságok is szövődhetnek. Az országban több mint tizenkét éve működik az Oszkár elnevezésű telekocsi szolgáltatás. A jelenleg 750 ezer regisztrált tag több mint ötmillió alkalommal utazott az Oszkár telekocsival. A honlapon megfigyelt számok alapján a meghirdetett különböző viszonylatokat és időpontokat figyelembe véve egymillió lehetőség közül választhatunk, ha utasként szeretnénk telekocsizni.

Sokan kétkedve fogadják a lehetőséget, de a leinformálhatóság és a bizalom az internetes szolgáltatás mellett szól. A vezetőket, illetve az utasokat is pontozni lehet. Az autók közül egyébként képről, színről, illetve az együtt utazók számának függvényében is választhatunk a különféle felkínált hirdetések közül.

Akadnak, akik a rendszer segítségével utaztatják a nagymamához gyermeküket, de legtöbben munkába vagy egyetemre, esetleg lakóhelyüktől távolabbi középiskolába utaznak a szolgáltatás segítségével.

– Az árak tekintetében pont annyival kell többet fizetnem, amennyit megér nekem, hogy kényelmesen, több bőrönddel is utazhatok.

Ráadásul nem kell cipekednem annyit, mintha vonattal vagy busszal mennék. Leginkább Szolnok és Eger között használtam már a szolgáltatást, de a közeljövőben Linzbe is ezzel a lehetőséggel utazom – mesélte a martfűi Polák Zsófia, aki hírportálunknak elmondta, a hirdetéseket figyelve elkerüli a kiugróan magas árakat és a zsúfolt autókat.

Szolnokról Budapest és Németország tűnik a legnépszerűbb célpontoknak. A telekocsizás előnyei inkább hosszabb távokon érvényesülnek. Egyrészt az autós számára akkor érhető el szemmel látható mértékű üzemanyag-megtakarítás. Ugyanis néhány tíz kilométeres útért egy-egy utastól a költségmegosztás elve alapján elkérhető pár száz forint nem jelent kellő mértékű motivációt arra, hogy megossza autói üres helyeit a sofőr.

Az adatok azt mutatják, hogy elsősorban a huszonhárom és harmincöt év közöttiek választják a telekocsis utazást, ilyenkor akár barátságok is születhetnek.
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Prácser Attila, az Oszkar.com társalapítója és ügyintézője elmondta, hogy a legforgalmasabb viszonylatok a nagy lakosságszámú városokat összekötő útvonalak.

Különösen, ahol a viszonylag nagyobb távolság és a jó közúti közlekedési infrastruktúra miatt időben nagy előnye van az autós közlekedésnek az egyéb alternatívákhoz képest. Ennek megfelelően a főváros és az attól százötven kilométernél távolabb lévő városok, megyeszékhelyek közt bonyolódik a legnagyobb forgalom.

Szolnok viszonylatában az M4-es autópálya megépítésével valószínűsíthető a forgalom növekedése.

Ha a várható utazási idő lecsökken, több utas fog érdeklődni, így több autós hirdet majd, ki lehet használni a szabad helyeket – ez a jelenség lejátszódott már több nagyobb városban is, amelyek bekapcsolódtak a gyorsforgalmi úthálózatba.

Főleg a fiatal felnőttek használták

Az elmúlt fél évben a megye nagyobb városait, egyebek mellett Szolnokot, Jászberényt, Mezőtúrt és Tiszafüredet érintve körülbelül kétezer utazás valósult meg, amely során ötszáz különböző autós és ezer különböző utas használta az Oszkárt. Közülük a legtöbben a fiatal felnőttek, a 23–35 évesek voltak, akik az egyetemre és munkahelyükre utaznak ilyen formában, a hetek alatt szinte barátságokat kialakítva útitársukkal. Az ilyen fajta utazások népszerűségét a közösségi élmény is biztosítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában