KUNHEGYES

2019.09.11. 17:30

Öt elismerést is átvehetett Czupp Pál híres fafaragó

Eseménydúsan telt az elmúlt időszak Czupp Pál fafaragó népi iparművész számára. Megfordult az egyik legnívósabb kulturális fesztiválon Törökországban, foglalkozásokat tartott gyerekeknek Karcagon és Kunhegyesen.

Ujvári László

A művész helyi fiataloknak is tart foglalkozásokat.

Fotó: Ujvári László

A keze azonban nemcsak munkával van tele, hanem elismerésekkel is. Beszélgetésünkkor éppen kunhegyesi fiataloknak tartott foglalkozást a helyi alkotótáborban. Szeret gyerekekkel foglalkozni, bevezetni őket a famunkák világába. Azonban az utóbbi időszak korántsem telt ilyen nyugodtan, nemrég érkezett haza külföldről.

– Az elmúlt két hónap nagyon sűrű volt. Július 22-től augusztus 6-ig Törökországban voltam a nemzetközi kulturális és művészeti fesztiválon – mesélte.

A világ minden tájáról érkeztek alkotók és művészek, köztük fafaragók. A mesterség legjobbjai találkoztak. Minden nemzetnek volt egy területe, ahol a kiállított termékek mellett bemutatót is tartottak. Az alkotók eldönthették, hogy kisebb vagy nagyobb munkába kezdenek.

– Szeretem nagy fába vágni a fejszémet. Egy nagy, körülbelül két méter magas szobrot faragtam a közönség előtt. Nagy volt az érdeklődés a munkám és úgy általában véve a magyar kultúra iránt is – magyarázta.

Alighogy hazaértek az Európa és Ázsia határán fekvő, hatalmas országból, máris meghívása volt Budapestre. Részt vett ugyan a karcagi kunkapus alkotótábor foglalkozásain, de pár nap múlva már az A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) díjait vehette át a fővárosban. A megszokottól eltérően, egyszerre ötöt is. Munkássága elismeréséül megkapta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat díját, Kunhegyes Város Önkormányzatának elismerését, valamint a szervező AMKA díját. Emellett a Budapesti Iparkamara és a Kőporc Kft. is elismeréssel adózott az iparművész munkája előtt.

A művész helyi fiataloknak is tart foglalkozásokat.
Fotó: Ujvári László

– Kivétel nélkül minden alkalom nagy öröm, amikor elismerik a munkámat. Nincs ez másként most sem. Büszkeséggel tölt el – fűzte hozzá.

Kérdésünkre elmondta, természetesen az élet nem áll meg, a munka folytatódik. Készülnek az újabb alkotások, melyekkel jövőre ismét hasonló pályázatokon indulhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában