Szolnok

2019.10.01. 07:00

Diétával orvosolható a laktózérzékenység

Hazánkban minden harmadik embert érint a tejcukor-érzékenység, így különösen fontos ismernünk annak részleteit, kezelését. A tejcukor-érzékenység és a tejallergia legfontosabb tudnivalóiról szakértőt kérdeztünk. Józsa Jánosné szombaton részt vett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének XXI. Szakmai Konferenciáján is.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával. Míg előbbi az emésztőrendszer, addig az utóbbi az immunrendszer válasza a nemkívánatos élelmiszerre – avatott be a manapság oly gyakori egészségügyi problémákba Józsa Jánosné. A dietetikus hangsúlyozta, különbség köztük az is, hogy amíg az allergia akár életveszélyes állapottal is járhat, az érzékenység csupán „kellemetlen napokat” idézhet elő.

Ételallergiát leggyakrabban olajos magvak, citrusfélék, hal, kagyló, tej, tojás és a szója fehérjéje okozhatja. Az allergiás roham jellegzetessége pedig, hogy röviddel étkezés után alakul ki, és már kis mennyiségű étel is kiválthatja.

– Az allergiás reakció során kiütések, apró hólyagok keletkeznek a bőrön, esetleg légzési nehézségek, fülviszketés, fulladás jelentkezik. Súlyos esetben úgynevezett anafilaxiás sokk is előfordulhat. Ilyenkor azonnali orvosi beavatkozás szükséges! – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Más a helyzet azonban az ételintoleranciával, ami akkor fordul elő, ha egy étel valamely összetevője irritálja a beteg emésztőrendszerét, vagy nem tudja megemészteni azt. A leggyakoribb ételintolerancia a laktózérzékenység. Józsa Jánosnétól megtudhattuk, a laktózérzékenység egyelőre nem gyógyítható, a megfelelően összeállított diéta azonban segíthet a jó közérzet fenntartásában.

Tejcukor-érzékenység esetén egy enzimműködési zavar miatt keletkező felszívódási problémáról beszélhetünk.

– Felnőttkorban is gyakran előfordul, hogy nem termelődik elegendő mennyiségű laktáz enzim. Hazánkban egyébként minden harmadik felnőttet érint ez a probléma – tudtuk meg.

A tejcukor-érzékenységet nem szabad összetéveszteni a tejallergiával. Utóbbinál a tejfehérje váltja ki az allergiás reakciót. A laktózérzékenység főbb tünetei a haspuffadás, a hasmenés, a hányinger, gyermekkorban a vitamin- és táplálék-felszívódási zavar következtében lassuló fejlődés.

Figyeljünk a vitaminok pótlására

A nyersanyagok gondos kiválasztásánál a megfelelő kalciumbevitel érdekében a laktózmentes tejet, tejkészítményeket, kalciummal dúsított termékeket fogyasszák a problémával érintettek. Ügyelnünk kell továbbá az A-, B-, D-, E- és K-vitaminok bejuttatására, valamint részesítsük előnyben az élőflórás, és a probiotikumokat tartalmazó élelmiszereket. Fontos azonban, hogy a probiotikumok szedése nem helyettesíti a laktáz enzim pótlását. A tejfehérje-érzékenységnél a szakemberek teljes tej-, és tejtermékmentességet javasolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában