Szolnok

2019.10.03. 17:30

Izgalmas pályaválasztási napot rendeztek a Ligetben

Látványos kísérletek, különleges technológiák és mesés hajköltemények is várták az érdeklődőket szerdán a szolnoki Tiszaligetben.

Szabó Lilla Laura

Izgalmas kísérleteket láthattak a jelenlévők

Forrás: Mészáros János

A Szolnoki Tankerületi Központ zárókonferenciáján a Szolnoki Szakképzési Centrum pályaválasztási rendezvénnyel várta az érdeklődőket.

Az egész napos eseményen köszöntötték a programban közreműködő intézmények munkatársait, valamint ismertették az eredményeket. Délelőtt szakmai bemutatókkal várták a tankerület pedagógusait. A Szolnoki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziumának asztalánál különleges, háromdimenziós nyomtatóval találkozhattak az érdeklődők.

– Nálunk a látogatók megtekinthetik, hogy mivel foglalkozunk az iskolában, miket készítünk. A gépben egy szív látható, egy hölgy kérésére alkottuk meg. Van egy számítógépes rendszer, amelyen megtervezzük a formát, itt pedig elkészül. De egy szintén háromdimenziós beolvasóval is szinte bármi előállítható ebben a nyomtatóban – részletezte Kocsis Dominik, az iskola tanulója.

Távolabb kémcsövek és kémiai eszközök díszítették az asztalt. Sőt! Időnként egy-két hangos durranás is hallatszott a látványos kísérletek nyomán.

– A vákuumszivattyúval mutatok be kísérletet ezzel a búrával és egy gumikesztyű segítségével. A vákuumban egyébként nem terjed a hang, tehát az űrben sem. Ez a másik búra a csengővel ezt mutatja be. Ha nincs levegő, nem hallhatjuk a csilingelést – árulta el Tóth Dávid tanuló.

– Nálunk egy intelligens rendszerű kaputelefon látható. Ez azért érdekes, mert akár okostelefonnal is irányítható! – ismertette Juhász Martin, a Szolnoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákja.

Fotó: Mészáros János

Néhány asztallal távolabb két babafejen különleges fonási módszereket mutattak be a fodrásztanulók.

A Szolnoki Szakképzési Centrum Sipos Orbán Szakképző Iskolája és Kollégiumának tanulói pedig ínycsiklandó csokoládé-szökőkúttal kínálták a látogatókat, valamint egyedi gravírozási módszereket is bemutattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában