Vélemény

2019.10.21. 14:00

Lassan a papír súlyra többet ér, mint a rajta megörökített gondolat

Néhány éve egy úr osztotta meg szerkesztőségünkkel aggodalmát.

Szathmáry István

Elsorolta, hogy a fölöslegesnek tekintett régi iratok, fényképek kidobásával milyen pótolhatatlan tudás megy veszendőbe. Igaza ellenére sajnos a nyilvánosság révén sem tudtunk segíteni az ügyben. Nemtörődömség vagy filléres érdek miatt, amikor lassan a papír súlyra többet ér, mint a rajta megörökített gondolat, ez megállíthatatlan folyamat. Ráadásul a felgyorsult világ sem kedvez minden cédula átböngészésének, méltó helyre kerülésének.

Ezért örvendetes, amikor jobb hírekről hallani. Például a most átadott Pro Archivo, vagyis levéltárért díjjal többek között olyan szolnoki polgárt tüntettek ki, aki gyakran külföldről szerzi vissza és teszi közkinccsé városunk múltjának kallódó emlékeit. Munkája jelentőségét mutatja, hogy ő találta meg a második világháborúban Szolnokon állomásozó olasz katonák egyetlen kézzelfogható emlékét. A meglepő fotóról a RepTár munkatársa bogozta ki, hogy ráadásul nyelvtudásuk miatt hozzánk vezényelt magyar ajkú fiumeiek láthatóak rajta.

Ki gondolná, hogy jó szemmel mennyi ismeretlen dolgot lehet felfedezni? De említhetnénk annak a helyi családnak a leszármazottját is, aki elődei kis üzemének megmaradt iratait helyezte el a közgyűjteményben. Más meg elhunyt felmenője hagyatékát mutatta meg a levéltár szakembereinek, jelentős mértékben gyarapítva az intézményt és közös tudásunkat is.

Egyszóval itt sincs teljesen elveszett ügy. Némi figyelemmel, jó szándékkal bárki nagy szolgálatot tehet múltunk megőrzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában