természetkárosítás

2019.11.18. 16:30

Házfelújítás miatt pusztultak el a fecskék Túrkevén

A Mezőtúri Járási Ügyészség ez év október 15-én vádiratot nyújtott be egy férfival szemben, természetkárosítás bűntette miatt – tájékoztatta hírportálunkat Balázsné dr. Busku Terézia, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A vád szerint a férfi 2019. június 29-én Túrkevén dolgozott, redőnyöket szerelt fel egy 3. emeleti lakásnál. Az ablakpárkányokról három molnárfecske-fészket távolított el, melyek akadályozták a redőnytok felszerelését.

A fészkekben 12 madárfióka volt, akik a fészkekkel együtt az erkélyre estek, ahonnan a vádlott leseperte őket a lakás előtti parkos területre. A fiókák közül hat a zuhanás következtében elpusztult.

A molnárfecske védett állat, melynek eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint, így az elpusztult állatok pénzben kifejezett összértéke 300 ezer forint.

A Mezőtúri Járásbíróság büntető végzésében – tárgyalás mellőzésével – 2019. október 21-én megállapította a vádlott bűnösségét, és ezért vele szemben 150 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, természetkárosítás bűntette miatt.

Az érintettek nem kérték az ügyben a tárgyalás tartását, ezért a bíróság határozata jogerőre emelkedett. A főügyészségi sajtószóvivő elmondta, hogy a büntető törvénykönyv jelen bűncselekményt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Ez a fajta bűncselekmény megelőzhető lenne, ha az épület külső felújítása vagy karbantartása előtt a tulajdonos és/vagy a kivitelező a természetvédelmi hatóság engedélyét kérné és az engedélyben meghatározott módon végeznék el a munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában