Tiszabő

2019.11.24. 11:30

Naperőműben termelt áramból fűtenének a gyermekes családoknál

Napelemparkot építenek az ország egyik legszegényebbnek tartott településén, Tiszabőn.

Molnár-Révész Erika

Kiss Attila (balra) és Vecsei Miklós írta alá a szerződést

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: PYSZNY LASZLO

Az erőmű segítségével olyan családok házait fűtik majd, ahol kisgyermeket nevelnek. Erről írt alá együttműködési megállapodást Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója és Vecsei Miklós roma ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

– A most induló program célja, hogy szabályos és biztonságos áramvételezési lehetőséget alakítsunk ki a településen, a családok térjenek át az előrefizetős mérőkre, váljanak tudatos fogyasztókká. Bár a kormány jelentős tűzifa-támogatást biztosít a legszegényebb családoknak, mégis előfordul, hogy környezetszennyező vagy egészségre ártalmas anyagokkal tüzelnek. Miután elkészül a naperőmű, az ebből termelődő bevételeket szociális kiadásokra lehet fordítani, a végső cél, hogy egy fűtött szoba rendelkezésre állhasson minden olyan házban, ahol gyermekeket nevelnek – áll a szeretetszolgálat sajtóközleményében.

Kiss Attila (balra) és Vecsei Miklós írta alá a szerződést
Fotó: Beküldött fotó

A településen harmadik éve tart a Máltai Szeretetszolgálat felzárkózást segítő programja, melynek során már számos család tért át az előre fizetős mérőórák használatára. A tapasztalatok szerint a programban részt vevők jóval tudatosabban és takarékosabban fogyasztanak, és az ellátásuk is biztonságosabb. A jelenlegi tervek szerint plusz ötven ilyen speciális, előrefizetős mérőórát telepítenek majd az érintett családok házába.

Az egy hektáros területű napelempark kétszáz család éves világítását vagy nyolcvan család éves fűtését lenne képes biztosítani. A naperőműből nem közvetlen folyik majd az energia az érintett házakhoz, hanem az elosztói áramhálózatba táplálják majd be. A napelemparkot a tervek szerint jövő év első felében építik meg.

A kétezer-egyszáz lakosú Tiszabőn évente átlagosan hetven gyermek születik, az átlagéletkor tizennyolc. A szeretetszolgálat tapasztalata szerint a házak nagy része rossz állapotú, több helyen semmilyen fűtés nincs és a nyílászárók is hiányoztak. Egy korábbi programjukban fényáteresztő polikarbonát-lapokkal pótolták a törött ablakokat, így több tucatnyi épületet sikerült lakhatóvá tenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában