Jászkunság

2019.11.28. 07:00

Nő az igény a házi segítségnyújtásra

A házi segítségnyújtásnak jelenleg két formája van: az egyik a személyi gondozás a másik pedig a szociális segítés. Utóbbiba tartozik a mosás, vasalás, takarítás, mosogatás, a tüzelő behordása kályhához, vagy a hóeltakarítás a lakás bejárata előtt. A személyi gondozás pedig a mosdatást, fürdetést, az ágynemű cserét, a folyadékpótlást, az étkeztetést, a vérnyomás – és vércukor mérést, a körömápolást, az ágyban történő mozgatást és a szájápolást jelenti.

Munkatársainktól

Megyénkben is sokan igénybe veszik a házi gondozók munkáját

Forrás: Shutterstock

Annak jártunk utána, megyénkben milyen módon és mennyiért lehet igénybe venni ezeket.

– Jelenleg százhuszonkilenc megállapodásunk van, és folyamatosan nő az igény. Személyesen, telefonon lehet kérni a gondozást, vagy kérheti a hozzátartozó is, ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni – tájékoztatta hírportálunkat Szűcs Zsuzsanna, a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ megbízott intézményvezetője.

– Miután a kérelmet beadták, a vezető gondozónő kimegy, elvégzi az előgondozást és a gondozási szükséglet vizsgálatot. Leggyakrabban a mosdatást, étkezésben való segítést, bevásárlást, gyógyszerek kiváltásában történő ügyintézést veszik igénybe az ellátottak – folytatta az intézményvezető, aki azt is elmondta, a gondozónők heti negyven órában dolgoznak, mely alól a hétvége kivétel. Leggyakrabban naponta egy órát töltenek egy ellátottnál, de van, akihez egy nap kétszer is mennek, vagyis van olyan idős, aki napi két és fél órát vesz igénybe.

Megyénkben is sokan igénybe veszik a házi gondozók munkáját
Fotó: Shutterstock

Az intézménynél jelenleg a vezető gondozó mellett tizennégy gondozónő dolgozik. Mint az intézményvezető elmondta, szakképzettek, de nagyon nehéz a dolgozók pótlása, hiszen az alacsony bérezés miatt nem választják ezt a pályát. A munka fizikailag is megterhelő, mivel gyakran kerékpárral mennek egyik helyről a másikra, esőben, hóban, kánikulában. A gondozási díj ára óránként ötszázharminc forint, és a lakáson kívüli tevékenységért nem kérnek térítési díjat.

A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye a megyeszékhelyen kívül öt környező településen lát el gondozási feladatokat. Míg Szolnokon négyszázharmincnyolc, Tószegen hatvanegy, Tiszatenyőn huszonhét, Szászberken huszonnyolc, Vezsenyen pedig tizenhat fő veszi igénybe a házi segítségnyújtás valamilyen formáját. A szociális alapszolgáltatás díjának megállapításánál a szolgáltatást igénybe vevő rendszeres havi jövedelmét veszik figyelembe. A személyi térítési díj nem haladhatja meg a jövedelem huszonöt százalékát csak házi segítségnyújtásnál.

Jánoshidán a Szent Norbert Idősek Klubja biztosítja a település szociális alapellátási feladatait. Tevékenységük részét képezi a házi segítségnyújtás is, mely magába foglalja a szociális segítést és a személyi gondozást.

– Az intézmény munkatársai szociális segítés keretében közreműködnek többek között a lakókörnyezeti higiénia megtartásában, háztartási tevékenységek elvégzésében. Szükség esetén segítjük a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözést is. Amikor az ellátott nagyobb segítséget igényel, akkor a személyi gondozásnál ápolási és gondozási feladatokat is biztosítjuk – tájékoztatott Béresné Szénási Ildikó, a Szent Norbert Idősek Klubja intézményvezetője.

A házi segítségnyújtás térítésmentesen vehető igénybe a településen. A szolgáltatáshoz tizennyolc fő ellátására van engedélyük, és ez mindig maximálisan kihasznált. Az intézményvezető hozzátette, a településen ennél többen is igénybe vennék az ellátást. A gondozónők napi nyolc órában, hétfőtől péntekig végzik a tevékenységüket. Ám, ha valaki hétvégén bajba kerül, az intézmény munkatársai akkor is segítenek.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van elegendő szakember a feladatok elvégzéséhez, évek óta stabil csapattal dolgozunk. A gondozónőket már családtagnak tekintik az ellátott idősek – mondta Béresné Szénási Ildikó.

Eltérőek az árak a megyében

Míg a személyi gondozás szempontjából a jövedelem számít, addig a szociális segítségnyújtás árát a nyugdíj összege és a település is befolyásolja – tudtuk meg a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye táblázatából. A legalacsonyabbnak számító, harmincötezer forint alatti nyugdíj esetében mind a személyi gondozás, mind a szociális segítés ingyenes.

Az ezek feletti jövedelemkategóriában viszont már vannak eltérések településenként. Például ha a nyugdíj negyvenkétezer és nyolcvanötezer forint közé esik, akkor Szolnokon a személyi gondozásért százötven, míg a szociális segítésért kétszázhúsz forintot kell fizetni óránként. A jövedelem szempontjából ugyanebben a kategóriába tartozó, de Vezsenyen, Tószegen, Szászberken vagy Tiszajenőn élő kisnyugdíjasnak a szociális segítésnek valamivel alacsonyabb, kétszáztíz forintos árat kell fizetni. Nyolcvanötezer forintos nyugdíj felett a szociális segítés ára Szolnokon kétszázhetven, a környező kistelepülések esetében kétszázharminc forintos óradíjat jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában