SZOLNOK

2019.11.29. 20:00

Telt házzal működik az éjjeli menedék

Bár az igazi téli időjárás még csak a napokban köszönt be az időjósok szerint, a Humán Szolgáltató Központ utcai szociális munkásai már októbertől feltérképezték a fedél nélkül élők számát és tartózkodási helyét a megyeszékhelyen.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Ennek alapján elkészítettük a szociális térképet, melybe berajzoltuk, melyek azok a területek Szolnokon, ahol több ügyfél tartózkodik. Körülbelül negyvenen vannak azok, akikkel munkatársaink állandó kapcsolatot tartanak, és mintegy tízen, akik nem biztonságos helyen töltik az éjszakát – tájékoztatta hírportálunkat Dabisné Zsoldos Mónika, a Humán Szolgáltató Központ hajléktalansegítő szolgálatának vezetője.

A nappali melegedőt naponta átlagosan negyvenöten veszik igénybe, a Prizma úti centrumban étkezési, mosási, fürdési lehetőség is van.

– Az éjjeli menedékhelyen, illetve átmenetei szállón november elsejétől április harmincadikáig tudunk biztosítani időszakos férőhelyeket. Még idáig nem volt annyira hideg, hogy ezt tömegesen vegyék igénybe, az éjjeli menedékhelyünk viszont már telt házzal működik. Természetesen nincs olyan, közösségbe is beengedhető ügyfél, akit a Tószegi útról éjjel elküldenénk – hangsúlyozta.

A takarókkal, néhány flakon meleg teával és némi élelemmel felszerelkezett utcai szociális munkások egészen este tíz óráig járják a várost. Annak, aki a szállóra megy, buszjegyet adnak. Megtudtuk, egyre csökken az erre rászorulók száma. Míg tíz éve négyszáz-négyszázharminc hajléktalan élt a városban, számuk tavaly kétszázhetven-kétszáznyolcvanra csökkent.

– Sokuknak tudunk abban is segíteni, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba, ugyanis nagyon sok programot működtet mind az intézmény, mind a hajléktalansegítő szolgálat. Emellett kollégáim is nagyon hatékonyan dolgoznak – mondta az okokról a szolgálatvezető, aki kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, kihűlés miatt évek óta nem történt haláleset ügyfeleik között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában