JÁSZBERÉNY

2019.12.07. 15:30

A munkaerőhiány párbeszédre készteti az iskolákat és a cégeket

Közel ezerötszáz pályaválasztás előtt álló fiatal vett részt a harmadik Jászsági Szakmaválasztó Kiállításon Jászberényben.

Illés Anita

A mára hagyománnyá vált rendezvényen ezúttal huszonöt kiállító, köztük vállalkozások és oktatási intézmények ismertették meg a diákokkal a különböző szakmák rejtelmeit. A folyamatosan változó gazdasági környezetben bizony nem könnyű a pályaválasztás.

Interaktív, élménygazdag bemutatókkal várták a tanulókat november végén a harmadik Jászsági Szakmaválasztó Kiállításon a Bercsényi úti sportcsarnokban. Köztudott, hogy a térségben működő vállalkozások jelentős mértékű munkaerőhiánnyal küzdenek, ezért ez a probléma párbeszédre és együttműködésre készteti a gazdasági szféra és az oktatás szereplőit, valamint az önkormányzatokat. A szakmai fórumon ebben az évben huszonöt kiállító, köztük vállalkozások és oktatási intézmények keltették fel a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését a különböző szakmák iránt. Megtudhatták, hogy a Jászságban hiányszakmának számít többek között a pék, a cukrász, az eladó, a lakatos, a hegesztő vagy épp a kőműves. A tanulók számos lehetőséggel találkozhattak a kétnapos programon. Az iskolák és vállalkozások standjainál a diákok kíváncsian figyelték a bemutatókat, és rengeteg hasznos információt is begyűjtöttek.

– Nagyon érdekel a hegesztő szakma, és megtudtam, hogy ez hiányszakmának számít – mondta a Jászapátiról érkezett nyolcadikos Szénási Péter.

– Ez azt jelenti, hogy hegesztőként remélhetőleg itt, a Jászságban is el tudok majd helyezkedni, ha ezt a szakmát választom – vélekedett.

Harmadik alkalommal szervezték meg a Jászsági Szakmaválasztó Kiállítást Jászberényben
Fotó: Gémesi Balázs

 

A beszélgetésbe bekapcsolódott Farkas István is, aki elmondta, még nem döntötte el pontosan, hogy hol is tanul majd tovább.

– Mindenképp szeretnék egy jó szakmát, tetszik a kőműves vagy az ács. Lehet, hogy a kiállítás segít majd a döntésben – tette hozzá.

A rendezvényre meghívott szakképző iskolák bemutatták hiányszakmás képzéseiket, ösztöndíjprogramjukat és a gyakorlati lehetőségeket. A diákok a térség meghatározó vállalkozásaival is találkozhattak, és megismerhették az általuk kínált álláslehetőségeket, szakmai követelményeket. A Jászfényszarun működő Thyssenkrupp cég standjánál Bodnár Zoltán oktató, tanműhely-koordinátor érdeklődésünkre elmondta, nagyon keresik az automatika technikusokat és a mechatronika technikusokat. Hozzátette, hogy együttműködnek a Liska József Erősáramú Szakközépiskolával. Céljuk, hogy a fiatalok a legkorszerűbb technológiát használják már a gyakorlat során.

A megye gazdaságának centrumát jelenti a Jászság

A Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás megnyitóján Bódisné Görbe Krisztina, a rendezvény szervező koordinátora köszöntötte a résztvevőket. Házigazdaként Budai Lóránt polgármester elmondta: bármilyen pályát választunk, fontos, hogy abban a legjobbak lehessünk. Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy évről évre szükség van a rendezvényre, mert a megye gazdaságának centruma a Jászság. A gazdaság igényeihez igazodó szakma kiválasztásának fontosságát hangsúlyozta Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese. A kiállítást Pócs János országgyűlési képviselő nyitotta meg, köszönetet mondott a jászsági vállalkozóknak és méltatta sikerüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában