SZOLNOK

2019.12.09. 07:00

Negyvenmillió forintból újítják fel az épület homlokzatát

A Szabadság tér 2. és a Damjanich út 1. szám alatti épületek, valamint a ­Szapáry úton álló régi rendőrkapitányság és az egykori Tünde cukrászda után a Baross út 7. szám alatti patinás épület homlokzata is megújul.

Molnár-Révész Erika

Sajtótájékoztatón ismertették a felújítás részleteit

Fotó: Csabai István

– Régi álmunk vált valóra azzal, hogy megszépülhet az épület, hiszen újra régi fényében tündökölhet majd – mondta Gál Zoltán, az épületben működő étterem vezetője.

A városban a Baross út és a Szapáry út az, amely a legtöbbet megőrzött Szolnok háború előtti utcaképéből.

– A helyi védettség alatt álló épület mintegy negyvenmillió forintos felújítása fele részben ­önkormányzati költségvetésből, fele részben társasházi önerőből, illetve bankhitelből valósul meg. Felújítják a homlokzatot, a nyílászárókat és a földszinti portálokat, azonban a tetőszerkezetet nem, mivel a teljes felújítás mintegy nyolcvan- és százmillió forint között lenne – mondta az erről szóló sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester.

Sajtótájékoztatón ismertették a felújítás részleteit
Fotó: Csabai István

Az épület homlokzata Kós Károly építész munkásságnak jegyeit hordozza, vagyis jellegzetes a klinker tégla használata, a sárga színű homlokzat is az eredetit idézi.

Pataki Ferenc városi főépítész hozzátette, az elmúlt években a költségvetésből bizonyos összeget a városképet meghatározó épületek homlokzatainak, tetőszerkezeteinek felújítására fordított a város, hiszen mind az itt élők, mind az ide látogatók szempontjából fontos, hogy milyen városképpel, mennyire esztétikus épületekkel találkoznak. A támogatási összeg oda ítéléséről bizottság dönt, nyílt vagy meghívásos pályázat kiírása után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában