Szajol

2019.12.02. 07:00

Ma is él a vonatkatasztrófa emléke

Éppen huszonöt évvel ezelőtt, 1994. december 2-án, pénteken, 16 óra 46 perckor kisiklott a Szajol vasút­állomáson áthaladó Nyíregyháza–Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő gyorsvonat második kocsija. Majd a kocsik közel 110 km/órás sebességgel egymásba, illetve az állomásépületbe rohantak.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Huszonheten a helyszínen vesztették életüket, négyen a kórházban haltak meg, ötvenketten pedig kisebb-­nagyobb sérüléseket szenvedtek.

Fotó: Mészáros János

A balesetet emberi mulasztás okozta. A vonat érkezése előtt negyedórával az első vágányon szabálytalan tolatást végeztek, melynek következtében a tolató szerelvény a kerekeivel átállította a váltót, amiről a forgalomirányítás nem tudott, és a tolatást végzők sem ellenőrizték a váltók állását. Ennek következtében a gyorsvonat az egyenes haladásnál engedélyezett sebességgel (kb. 110 km/óra) érkezett a ténylegesen kitérő állású váltóra, ami ebben az esetben legfeljebb 40 km/órás sebességgel lett volna járható…

Fotó: Mészáros János

Szajolban, a vasútállomáson 1996. június 29-én felavatott emlékműnél minden évben megemlékezést tartanak a szörnyű tragédiáról és fejet hajtanak az áldozatok, illetve a mentésben részt vevők előtt tisztelegve.

Fotó: Mészáros János

A negyedszázados idei évforduló napján, december 2-án, hétfőn, 14 órakor a helyi Szent István király templomban Lengyel István római katolikus esperesplébános, valamint az egyik túlélő, Kovács Zsolt balassagyarmati kispap tart misét. Ezt követően a borzalom helyszínén, az újjáépített szajoli vasútállomáson Szöllősi József mond emlékbeszédet, majd pedig a résztvevők gyertyát gyújtanak és elhelyezik a megemlékezés virágait, koszorúit.

Fotó: Mészáros János
Fotó: Mészáros János
Fotó: Mészáros János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában