Jászkunság

2019.12.31. 16:00

Régen is voltak remek, vidám óévbúcsúztatók

A szilveszteri mulatságok soha nem mennek ki a divatból. Embere válogatja, ki hol szereti búcsúztatni az óévet.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Van, aki otthon, családdal tölti az év utolsó napját, van, aki vagy baráti körben koccintgat az eljövendő új esztendő örömére. A vendéglátóhelyeket is sokan választják, utóbbi években pedig divatba jöttek a wellness-partik is.

Furcsa Józsefné Erzsike Jászladányról származik, és mint visszaidézte, vidéken sokkal emberközelibbek voltak a szilveszterek.

– A családdal körbejártunk a településen, vittünk pezsgőt, mi, gyerekek szörpöt ittunk. Nagy volt a család, apukámék tizenegyen, anyukámék hatan voltak. Megvolt mindig a körútnak a koreográfiája, hatan-nyolcan találkoztunk a megadott helyen, úgy mentünk tovább. Tíz-húsz ember a végére mindig összejött. Nem számított, hogy éjfél van vagy már hajnali négy, mindenütt köszöntöttük az újévet. Nyugdíjas szolnokiként már csak a Kossuth térre szoktam kimenni, de idén már annyit voltam, hogy a szilvesztert otthon töltöm az unokákkal – árulta el Erzsike.

A szolnoki Deák Jánosné Marika 1966 szilveszterét emlegette, amikor a Tisza Szállóban szilvesztereztek férjével.

– Hatalmas tömeg volt, és bár bejelentkeztünk időben, a papír elkeveredett. Végül kinyitották a fürdő előterét is, ott kaptunk helyet egy négyszemélyes asztalnál. A Bedő zenekar játszott, nagyon klassz volt az este. Diákként is sokat szilvesztereztünk. A középiskolásoknak a szakszervezeti székházban rendeztek összejövetelt, ott keringővel kezdődött a program. A lányokat felkérték a fiúk, az anyukák is ott ültek, és gyönyörködtek tizenöt-tizenhét éves gyermekeikben. A MÁV Művelődési Házban és a Millennium Művelődési Házban is volt hasonló rendezvény, 1957-’58-’59 végéről beszélünk. A középiskolások körében még nem volt jellemző az ivászat, így a szülőknek sem kellett izgulniuk, hogy részegen tántorog haza a gyermekük – idézte fel Marika.

A zagyvarékasi Földes Imre is nosztalgiával gondol vissza fiatal kora szilvesztereire.

– Gyerekként mindig otthon maradtunk év végén. Mindig karácsony-újév táján vágtunk disznót, volt hurka. Édesapám zenész volt, ő a rékasi fúvószenekarral lépett fel szilveszterkor. 1953-ban végeztem el a nyolcadik osztályt, onnantól kezdve barátokkal szilvesztereztem, tizenegyen voltunk barátok, minden évben másikunknál jöttünk össze. Vittünk otthonról tepertőt, hurkát és bort, aminek literjét akkoriban három-négy forintért adták. A pezsgő akkoriban ritkaságnak számított. Jó volt a hangulat, énekelgettünk, de nem voltunk részegek. Más volt akkor az ifjúság élete, de nagyon jó rá visszaemlékezni! – hangsúlyozta.

Régen is voltak persze fiatalok, akikkel szilveszterkor „elszaladt a ló”. A szó szoros értelmében is. Mint például a jászsági Nagy Gáborékkal.

– Falusi suhancok voltunk, és kitaláltuk, hogy a szomszéd faluban élő rokonsághoz megyünk át mulatni. Apámtól megkaptuk a lovas kocsit, mindenféle intelmekkel. Csakhogy kicsempésztünk öcsémmel jóféle bort és pálinkát a kamrából, amit a haverokkal szépen bekortyoltunk az úton. Volt nagy éneklés, viháncolás, végül már azt se tudtuk, a jó úton döcög-e velünk a kocsi. Hát, eltévedtünk, és ránk sötétedett. Nem estünk kétségbe, bedobtuk a maradék piát boldog új évet kiáltozással, bár fogalmunk se volt, hány óra. De remekül mulattunk!

– Közben a lovak megindultak, de akkor már azzal sem törődtünk. Csak másnap hökkentünk meg, mikor irdatlan fejfájásra és vacogásra ébredtünk egy ismeretlen holtág mellett. A lovak lementek a vízhez inni, szerencsére nem volt meredek a part, nem borultunk be. Megúsztuk az egész kalandot baleset nélkül. Apánk pofonjait leszámítva... Mert kiakadtak, hogy elsején is csak alkonyra sikerült hazavergődnünk az ismeretlen messzeségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában