Jászkunság

2020.01.23. 07:00

A szélvédőt is betörheti egy másik autóról leeső jégdarab

Bejárták a sajtót két évvel ezelőtt azok a sokkoló rendőrségi fotók, amelyek egy kanyarodó kamion tetejéről lezuhanó jégdarab okozta balesetről készültek.

Czakó Nóra

Minél több bizonyítékot tud benyújtani a károsult, annál nagyobb az esélye annak, hogy a biztosító téríteni tud

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A jégtömb ugyanis bezúzta egy arra haladó személygépkocsi szélvédőjét, és az autó sofőrjét is megsebesítette. Az eset az Ózd és Sajópüspöki közötti útszakaszon történt, de megyénkben is gyakran látni autók tetejéről lezuhanó jégtáblákat, amelyek bármikor balesetet okozhatnak.

Akár felelősségre is vonhatják azokat a sofőröket, akiknek a járművéről jégtáblák zuhannak az úttestre és a mögöttük közlekedőkre – tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

– A KRESZ szerint aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles azt úgy tenni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse – mondta Mári Ilona megyei rendőrségi sajtóreferens. – Abban az esetben, ha a rendőr észleli, hogy egy kamion tetején jég van, köteles megállítani, és figyelmeztetni a vezetőt, hogy távolítsa el a jeget. A sofőr ugyanis ez esetben megszegte a KRESZ azon szabályait, mely szerint a közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amely az utat és tartozékait nem rongálja. Emellett a vezető, mielőtt a telephelyről elindul, köteles átnézni a járművet műszaki szempontból olyan módon, amely az adott körülmények között indokolt.

– A rendőr mérlegelhet, hogy a helyszínen figyelmeztetésben részesít, helyszíni bírságot szab ki, avagy szabálysértési feljelentéssel zárja az intézkedést. Amennyiben a járműről lehulló jégdarab balesetet okoz, annak kimenetelétől függően vonhatják felelősségre a gépkocsivezetőt, vagyis hogy anyagi kár, könnyű vagy súlyos sérülés történt-e.

A sajtóreferens hangsúlyozta, hogy a balesetek megelőzése érdekében, a gépkocsikról elindulás előtt mindig takarítsák le a havat és a jeget.

Talán kevesen tudják, hogy azokat a gépjárművezetőket is megállíthatja a rendőr, akik olyan autóval közlekednek, amelynek a szélvédője oly mértékben jeges vagy párás, hogy a kiláthatóság akadályba ütközik. Ez ugyanis szintén balesetet idézhet elő. A rendőrség azt tanácsolja a járművel közlekedőknek, hogy a ponyvás vagy rakománnyal teli tehergépkocsi mögött haladva tartsanak még nagyobb követési távolságot, hogy bármilyen váratlan esemény megtörténtekor legyen idő fékezni, és biztonságosan lehúzódni az útpadkára.

A lehulló jégtáblák komoly károkat okozhatnak a járművekben is, ha például épp a kamion mögött haladó gépkocsira esik. Egy szolnoki autószerelő műhelytől megtudtuk, hogy a „magasból zuhanó jég” a tömegének függvényében megsértheti a karosszéria fényezését, behorpaszthatja a motorháztetőt, sőt még a szélvédőt is betörheti.

Felmerül a kérdés, hogy mi a teendő akkor, ha megtörtént a baj. A károsultnak célszerű az esetet jelentenie, és rendőri intézkedést kérnie, hiszen így adatokat tudnak szerezni az eseményről és magáról a járműről, amelyről lehullottak a jégdarabok. Továbbá a személyes meghallgatáson túl a térfigyelő kamerák felvételei is bizonyító erejűek lehetnek. Mindez főként a biztosítás szempontjából fontos, a balesetet okozó járművek vezetői azonban sokszor észre sem veszik, hogy baj történt vagy nem ismerik el azt, így nehéz bármit is bizonyítani. Ezért is érdemes casco-biztosítást kötni, amely viszont megtéríti az ilyen fajta balesetből származó kárt is

Segíthet a menetrögzítő kamera

Bár télen sok közlekedési baleset történik, az Aegon Biztosítótól megtudtuk, hogy az elmúlt egy évben nagyon csekély számú „lehulló jégtáblás” esetük volt. Manapság egyre többen használnak menetrögzítő kamerákat, melyeknek jó minőségű és nem manipulált felvételei sokat segíthetnek. A biztosítótársaság szerint a tanúvallomás is eredményes lehet, de a gyors kárrendezés tekintetében az lenne a legjobb megoldás, ha megállna a kárt okozó autó, melynek vezetőjétől beismerést lehetne beszerezni. Továbbá az is segíthet, ha le lehetne fényképezni a teherautót, amelyen a jégtáblák egy része még talán látható. Tehát minél több bizonyítékot tud benyújtani a károsult, annál nagyobb az esélye annak, hogy a biztosító téríteni tud.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában