Szolnok

2020.01.15. 14:00

Figyelnek a szülők az idegen nyelv oktatásra iskolaválasztáskor

Az óvodákban a megfelelő érettségi szintet elérve, a hatéves nagycsoportosok iskolába készülnek. Az önállóság mindenütt feltétel, de egyebek mellett például a helyes ceruzafogás még korrigálható az első években.

P. Pusztai Nóra

A megyeszékhelyen több mint tíz általános iskola közül választhatnak a szülők

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A megyeszékhelyen több mint tíz általános iskola közül választhatnak a szülők. Az Oktatási Hivatal január 31-ig meghosszabbította a szülőknek azt a lehetőségét, hogy kérelmezzék tanköteles korú gyermekük óvodában maradását. Aki mégis az iskola mellett dönt, több mint tíz intézmény közül választhat a megyeszékhelyen.

Számos különböző pedagógiai programmal és előkészítő foglalkozással csábítanak a város általános iskolái. Alapesetben a lakóhelyek szerinti körzetes rendszer minden leendő kisdiáknak helyet biztosít, a különböző képzéseknek köszönhetően viszont a családok adott keretek között választhatnak akár másik intézményt is.

A szempontok minden családnál más súlyozással kerülnek a mérleg két serpenyőjébe. Akadnak, akiknek az idegen nyelvi oktatás a legfontosabb, de vannak, akik a sportot, a művészeteket vagy az emberközeli oktatást tartják elsődlegesnek. Megkérdeztünk néhány leendő elsős szülőt, hogy mi alapján döntenek.

– Azt tudtuk, hogy az idegen nyelv nagyon fontos, ezért elsősorban ebbe az irányba indultunk, amikor az iskolákkal kezdtünk ismerkedni – mondta a szolnoki Ormainé Farkas Lídia, aki az intézményeket bemutató szülői értekezleteken is rész vett, hogy részletesen, első kézből tájékozódhasson a programokról.

– Úgy éreztük, hogy mindegyik iskolának megvan a maga kiemelkedő területe, de a nyelvoktatás számunkra leginkább megfelelő színvonala a két tanítási nyelvű intézményekben érhető tetten. Végül az az elképzelésünk döntött, hogy a lányunk németet tanuljon először magas szinten. A tapasztalatok szerint ugyanis később könnyebb a többi idegen nyelv elsajátítása – részletezte a döntésüket az édesanya.

Az ugyancsak szolnoki Boros családnál az intézmény közelsége az egyik legfőbb szempont.

– Természetesen emellett fontos a pedagógusok szakmai elhivatottsága, személyisége. Előkészítőre szeretnénk járni, hátha jobban megismerjük a tanító néniket és ők is a gyermekünket. Persze ismerősi körben is megkérdezzük a tapasztalatokat, véleményeket a kiszemelt iskolákról – magyarázta Borosné Rimaszombati Dóra.

– Már az óvodában észrevettük, hogy a fiunknak nagyon jó a hallása és szívesen énekel, így ilyen irányt céloztunk meg – mondta Kerekes András, akiknek a tanítók személye éppoly fontos volt, mint a művészeti oktatás magas színvonala.

Az előző évekhez hasonlóan, idén is márciusban adják ki az iskolai jelentkezési lapokat, melyeket majd az óvodában vehetnek át a szülők. Az értesítő határozat kézhezvétele után áprilisban zajlik majd a beiratkozás.

Előkészítők keretében ismerhetik meg az iskolákat a leendő diákok

Sok általános iskolában már az ősz folyamán elindultak a különféle előkészítő foglalkozások. Az intézmények profiljának megfelelően zenés, táncos, sportos, játékos, idegen nyelvi délutáni elfoglaltságok közül válogathatnak a szülők. A legtöbb általános iskola heti rendszerességgel várja a leendő diákjaikat, hogy megismerkedjenek az épülettel, a pedagógusokkal és kedvet kapjanak az iskolakezdéshez.

– Az általunk kiszemelt mindkét iskolában jártunk előkészítő foglalkozásra, főleg a nyelvi alapok és az ismerkedés miatt – mesélte Ormainé Farkas Lídia.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában