Szolnok

2020.01.16. 11:30

Javulni kezd a levegő minősége az érkező légmozgás miatt

A szolnoki mérőállomáson szerda kora délután 47 mikrogramm per köbméter szálló por koncentrációt mértek, ez azt jelenti, hogy besorolása a kedvezőtlen szinten volt.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az úgynevezett szmogindex viszont – amely az összes káros anyag hatását együtt tartalmazza – problémásnak minősült. A helyzet azonban rövidesen javulhat.

– Bár szerdán, keddhez képest valamelyest emelkedett a szállópor-koncentráció a ködös és szélcsendes idő miatt Szolnokon, az előrejelzés szerint csütörtöktől az enyhe légmozgás miatt a határréteg emelkedése valószínű, így a levegő minőségének lassú javulása kezdődhet – válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

A levegő minőségét az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat folyamatosan figyeli. Amennyiben a mért értékek alapján tájékoztatási vagy riasztási fokozatot kell elrendelni, arról az adott járási hivatal azonnal tájékoztatja az önkormányzatot. A polgármester csak ennek alapján rendelheti el a szükséges fokozatot.

– Habár január 9–11-e között valóban magas volt a levegőben a szállópor-koncentráció napi átlagértéke, 14-ére, vagyis keddre azonban jelentősen javult a levegő minősége, így a füstködriadó terv szerinti intézkedési fokozat elrendelésére nem volt szükség – tájékoztatta hírportálunkat Nagy Ádám, a polgármesteri hivatal Környezetgazdálkodási Osztályának munkatársa.

Szolnokon még 2018 februárjában fogadta el a közgyűlés a város füstköd-riadó tervét, amely a különböző fokozatokat és az erre vonatkozó intézkedéseket is tartalmazza.

– Városunkban a füstköd-riadó terv elfogadásáról szóló önkormányzati rendelet alapján a terv tájékoztatási fokozatát kell elrendelni amennyiben a szállópor-koncentráció napi átlagértéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm per köbmétert, és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban sem várható javulás a levegőminőségben. Riasztási fokozatnál már 100 mikrogramm per köbméter ez a küszöbérték, ugyanezekkel a feltételekkel.

– A tájékoztatási fokozatban a figyelemfelhíváson, a lakosság, illetve a nevelési intézmények tájékoztatásán van a hangsúly. Riasztási fokozatnál viszont már lehetőség van konkrét intézkedésekre, például a lakosságot, a tömegközlekedést vagy az ipari termelést érintő korlátozások bevezetésére, az adott helyzettől függően – mondta a szakember.

Hozzátette, a füstködriadó terv bevezetése óta egy alkalommal, 2019. február 20-án kellett a tájékoztatási fokozatot elrendelni, melyet február 21-én meg is szüntetett az önkormányzat. Riasztási fokozat elrendelésére idáig még nem volt szükség.

A szellőztetést is érdemes időzíteni

Mivel az összesített adatok szerint a szmogindex szerda délután meghaladta a 60 mikrogrammot, a légszennyezettség szintje átlépte a jogszabályban meghatározott egészségügyi határértéket. Ez hosszú távon már számottevő, egészségre káros hatást okozhat. Az egészségügyi javaslat az, hogy az érzékeny csoportok kerüljék a tartós kint tartózkodást, a lakás szellőztetését pedig időzítsék a legtisztább időszakra.

A tartósan szennyezett levegő hatással lehet a krónikus tüdő- vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedők egészségére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában