galériával

2020.01.20. 11:30

Szolnokon edzett a magyar tűzoltócsapat

Már gőzerővel készül a magyar tűzoltósport-csapat a májusban induló szezonra. A főként megyeiekből álló gárda a Firefighter Combat Challenge elnevezésű legerősebb tűzoltók versenyén az elmúlt években számos kimagasló sikert ért el mind hazai, mind külföldi szinten. A csapat a hétvégén Szolnokon tartott közös alapozó felkészülést, hogy idén még jobban teljesítsenek, hiszen szeretnének kijutni Amerikába, a világbajnokságra.

Czakó Nóra

A magyar csapat a kemény edzést nyújtógyakorlatokkal fejezte be

Fotó: Mészáros János

A legerősebb tűzoltók versenyén indulókra embert próbáló feladatok várnak. Kevesebb mint két perc alatt kell végig menniük egy összetett pályán. Például teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon kell felfutniuk egy magas torony tetejére, majd fel kell húzniuk oda a talajról kötéllel egy húsz kilogrammos tömlőt. A szlalompálya után pedig még egy nyolcvan kilogrammos bábut is el kell cipelniük a célig.

Mivel az időjárás miatt ezeket a versenyfeladatokat még nem tudják gyakorolni, a magyar csapat tagjai egy három napos edzőtáborral próbálták formába hozni magukat.

A magyar csapat a kemény edzést nyújtógyakorlatokkal fejezte be
Fotó: Mészáros János

– Tavaly elég jól szerepeltünk a különféle versenyeken, pedig még csak egy éve álltunk össze ebbe a formációba – mondta hírportálunknak Czifra Zsolt őrmester, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (HTP) beosztott tűzoltója. – Majdnem minden külföldi megméretésről dobogós helyezéseket hoztunk el, mind vegyes csapatban, mind páros váltóban. Emellett egyéniben is mindig az élmezőnyben végeztünk.

– Idén minél több versenyen szeretnénk részt venni, és még jobban szeretnénk szerepelni. Ezért rendeztük meg ezt az edzőtábort, ahol főként erőfejlesztési és állóképességi gyakorlatokat végzünk, de csapatépítő célja is van.

A Zöld Házban található edzőteremben eltöltött órák igencsak megizzasztották a tűzoltókat. Szombaton reggel is itt kezdték a napot. Czifra Zsolt mellett Handzsuj Mihály törzszászlós, a Szolnoki HTP szerparancsnoka, Papp János százados, a Mezőtúri HTP parancsnokhelyettese, Istványi Nóra főhadnagy, az Egri HTP katasztrófavédelmi megbízottja és Rafai Tibor, a dunaújvárosi Véd-sz Kft. Létesítményi Tűzoltóság gépkocsivezetője is pulzusemelő gyakorlatsorokkal és öt állomásos köredzéssel készült az idei szezonra.

Ezek között volt húzódzkodás lábemeléssel, fallabdás gyakorlat, alkar erősítő kötél „rángatás”, cipeléses feladatok, de az Air Bike szobabiciklin és az ergométeren is teljesíteniük kellett a tűzoltóknak.

– Augusztusban Lengyelországban rendezik meg az Európa-bajnokságot, amelyre szeretnénk nagyon alaposan felkészülni – árulta el Czifra Zsolt. – Mi képviseltük először Magyarországot ezen a versenyen tavaly, és ott is jól szerepeltük, mivel bejutottunk a legjobb tizenhat csapat közé. Ősszel pedig a világbajnokságon is szeretnénk részt venni Las Vegasban.

– Ez egy nagyon nagy álmunk, valamint az is, hogy ott megfussunk egy szintidőt, amivel bekerülnénk a dicsőség csarnokba. Ez gyakorlatilag még egy magyar tűzoltónak sem sikerült, így mi lennénk az elsők – fűzte hozzá Papp János, aki már több mint tíz éve vesz részt a legerősebb tűzoltók versenyén.

– A szintidő korcsoportonként eltérő. Nekem például két perc alatt, a fiatalabbaknak pedig egy perc negyven másodperc alatt kell végig menniük a pályán. A szellemi és testi terhelés egyébként, amelynek ki vagyunk téve a versenyeken, a munkánkat is segíti, hiszen így a bevetéseknél tovább bírjuk, és jobban jelen vagyunk szellemileg is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában