Jászkunság

2020.01.18. 20:00

Többnyire egyedül szervezik a párok az esküvőjüket

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a hazai házasságkötések száma, az elmúlt évben hazánkban ötvenezernél is több pár állt az oltár elé.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a hazai házasságkötések száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is megerősítik ezt az állítást. A kétezres évektől jellemző csökkenés kétezer-tíztől folyamatos növekedésnek indult, majd az évtized közepétől jelentősen megugrott a boldogító igenek száma. Az elmúlt évben hazánkban ötvenezernél is több pár állt az oltár elé.

Ahány jegyespár, annyi elképzelés születik az esküvő és a szervezés kapcsán. Annyi azonban biztos, hogy mindegyikük számára az anyagi forrás a legfontosabb kiindulási pont. A szolnoki Nagy Laura és kedvese idén nyáron fogadnak majd örök hűséget egymásnak.

– Nagyjából hatvan fő lesz jelen, így közepes eseménynek számít. A lényegi dolgokat időben lefoglaltuk, úgymint helyszín, zenekar és fotós. Összeadva, ezek a tételek adják a legnagyobb költséget. Minden más csak észszerűség kérdése – részletezte az ifjú ara. Hozzátette, hogy sok olyan kisebb tétel van, amelyeknél némi odafigyeléssel féken tartható a túlzott költekezés. Lauráék nem vettek igénybe szervezői segítséget, önállóan készülnek a ceremóniára.

Csatári Franciska esküvőszervező szerint ez nem ritka jelenség, a megyében pedig különösen jellemző, hogy a párok egyénileg gondoskodnak a feladatokról.

– Azért gyakran megesik, hogy utólag úgy érzik, mégis jól jött volna a szakmai segítség. Úgy tapasztalom, hogy főleg a fiatalabb párok vannak tele ötletekkel, kreativitással, és teljesen önállóan szeretnének intézni mindent. A harmincas, negyvenes korosztály több tényező miatt, de gyakrabban keresi a szervezőket – mondta. Arról szintén beszélt, hogy a házasságkötés okai között első helyen a közös elhatározás, az összetartozás új szintre emelése áll. Az állami segítségnyújtás, a babaváró hitel kevésbé jellemző indokok. A szolnoki Kakó-Nagy Brigittáék őszi esküvőn mondták ki a boldogító igent. Rövid idő alatt, önállóan szervezték meg a száznegyven fős eseményt.

– A babavállalási és házasságkötési terveinket igyekeztünk jól összehangolni. Kétezer-tizennyolc augusztusában döntöttük el, hogy esküvőt szeretnénk, októberben meg is tartottuk. Az utolsó névtábláig mindent mi készítettünk, családi és baráti segítséggel. Bár az idő szorított kissé, végül minden remekül sikerült – részletezte.

Terjednek az új szokások a lagzikon, igen népszerű eszköz a fotódoboz

Egyre modernebb elemekkel találkozhatunk egy esküvőn vagy lagziban. Igazán népszerűek például a „fotódobozok”. Ezek fényképkészítésre alkalmas digitális eszközök. Egyes darabok helyben ki is nyomtatják a felvételeket. Általában egy sarokban állítják fel, ahol valamilyen hátteret és vicces kiegészítőket biztosítanak a násznép számára. Elé állva, bárki megörökítheti a mulatozás pillanatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában